dinsdag 6 oktober 2020

Elsa Birgitta Bekman - Once In My Life

Elsa Birgitta Bekman levert een droomdebuut af dat opvalt door prachtige arrangementen, een stem vol gevoel en aansprekende songs, die ook nog eens persoonlijke verhalen vertellen
Luister naar Once In My Life, het debuut van de Nederlandse singer-songwriter Elsa Birgitta Bekman, en je hoort een album dat in alle opzichten opvalt. De songs op het album zijn rijk ingekleurd en voorzien van flink wat invloeden uit de klassieke muziek. De sfeer op het album varieert van donker en melancholisch tot sprookjesachtig mooi. De zang op het album is gevarieerd en doorleefd. En dan zijn er ook nog eens de songs die lekker in het gehoor liggen, maar ook vol geheimen en verrassingen zitten. Het is bij de eerste keer horen direct prachtig, maar dan moet Once In My Life nog beginnen met groeien. Echt een ijzersterk debuut van deze Nederlandse muzikante.


Persberichten die zijn bijgesloten bij de promo’s van albums die ik ontvang gooi ik over het algemeen ongelezen weg. Enerzijds om te voorkomen dat mijn recensie lijkt op alle recensies die zich wel flink hebben laten inspireren door het persbericht (en dat zijn er verrassend veel) en anderzijds om onbevooroordeeld te kunnen luisteren naar de muziek. Het persbericht bij het album van Elsa Birgitta Bekman las ik bij toeval wel door en ik heb er toch wel wat relevante informatie uit gehaald. 

Zo weet ik dat Elsa Birgitta Bekman opgroeide in Hoorn, als kind van een half Zweedse en half Franse moeder, waardoor Zweden en Frankrijk veelvuldig werden bezocht. Verder las ik dat de Nederlandse singer-songwriter werd opgevoed met een streng dieet van met name klassieke muziek en dat er in huize Bekman slechts één videoband beschikbaar was, Disney’s Fantasia. De laatste zinvolle informatie die ik uit het persbericht heb gehaald is dat Elsa Birgitta Bekman een zorgeloze jeugd had, maar dat de scheiding van haar ouders er aardig in heeft gehakt en dat ook het volwassen worden niet zonder problemen ging. 

Het speelt allemaal een rol op Once In My Life, het solodebuut van Elsa Birgitta Bekman, die eerder met veel succes aan de weg timmerde met de Nederlandse soulband The Tibbs. De Nederlandse singer-songwriter schreef de songs op haar debuut tussen haar vijftiende en haar zevenentwintigste en het zijn songs die het vallen en opstaan rond het volwassen worden fraai belichten. 

Once In My Life is het debuut van Elsa Birgitta Bekman, maar het album klinkt nergens als een debuut. De songs klinken stuk voor stuk volwassen en steken prachtig in elkaar. Je hoort goed dat Elsa Birgitta Bekman is opgegroeid met klassieke muziek, want veel songs op het album doen klassiek aan, zeker als veel strijkers worden ingezet. De songs op Once In My Life klinken bovendien sprookjesachtig, wat vast te maken heeft met het eindeloos bekijken van de enige videoband in huis. 

Elsa Birgitta Bekman stopt bovendien veel emotie in haar songs, wat mogelijk een Franse erfenis is, terwijl beluistering van het album vaak associaties op met besneeuwde Scandinavische landschappen. De Zweedse roots hebben mogelijk ook een goed gevoel voor mooie popliedjes opgeleverd, al luisterde Elsa Birgitta Bekman in haar jeugd natuurlijk niet alleen naar klassieke muziek, maar pikte ze ook de albums van Kate Bush mee, wat je hier en daar ook hoort op Once In My Life. 

Het debuutalbum van de Nederlandse singer-songwriter staat vol met prachtig gearrangeerde popliedjes, maar ook de stem van Elsa Birgitta Bekman draagt nadrukkelijk bij aan het zeer fraaie eindresultaat. Het is een stem vol gevoel die hier en daar een beetje aan Alanis Morissette doet denken, maar die vanwege een flink bereik en heel veel soul ook allerlei andere kanten op kan. 

Elsa Birgitta Bekman maakt bijna 50 minuten lang diepe indruk met songs vol pracht, maar ook vol emotie en melancholie, want opgroeien ging voor de Nederlandse muzikante met pieken en dalen. Nederland heeft er dankzij dit geweldige debuut weer een zeer getalenteerd singer-songwriter bij, maar ook buiten de eigen landsgrenzen steekt dit razend knappe debuut ver boven het maaiveld uit. Erwin Zijleman


Once In My Life van Elsa Birgitta Bekman is verkrijgbaar via de Mania webshop: