donderdag 1 oktober 2020

Sophia - Holding On / Letting Go

Sophia was een paar jaar weg, maar kleurt de herfstavond op Holding On / Letting Go direct weer prachtig in met stemmige klanken, mooie melodieën en de nodige melancholie
Het is knap hoe Sophia steeds weer weet te verrassen met albums die de herfst met liefde omarmen. Ook Holding On / Letting Go staat weer vol met stemmige songs vol melancholie, die het vooral goed doen wanneer de avonden kouder en donkerder worden. Het is hiernaast een typisch Sophia album dat uiterst sober en ingetogen kan klinken, maar ook groots en meeslepend. De instrumentatie op het album is prachtig en hetzelfde geldt voor de zang van voorman Robin Proper-Sheppard, die ook dit keer tekent voor een aantal prachtig melodieuze songs, die je vanaf de eerste keer horen voorgoed wilt koesteren en die vervolgens alleen maar mooier worden.


Achter Sophia gaat inmiddels al bijna 25 jaar Robin Proper-Sheppard schuil. De Britse muzikant dook in de eerste helft van de jaren 90 op met de band The God Machine, maar vlak voor deze band leek door te breken overleed een van de leden van het eerste uur en besloot Robin Proper-Sheppard te kiezen voor een andere weg. 

Met zijn band Sophia heeft de Britse muzikant inmiddels een aantal prima albums op zijn naam staan, maar de laatste jaren is de band helaas niet erg productief. We Make Our Way (Unknown Harbours) volgde in 2016 op een stilte van zeven jaar en dit keer hebben we ruim vier jaar op een nieuw album van Sophia moeten wachten. 

Holding On / Letting Go werd in de lente al aangekondigd, maar vanwege de corona pandemie werd het album een paar keer uitgesteld. Nu hoort een album van Sophia als je het aan mij vraagt ook niet thuis in de lente, waardoor Holding On / Letting Go precies op het juiste moment komt. Sophia maakt inmiddels immers al bijna 25 jaar muziek die het vooral goed doet wanneer de avonden langer en kouder worden. 

Mijn eerste kennismaking met de muziek van Sophia was in 2001 het buitengewoon sfeervolle live-album De Nachten, waarop de band vooral stemmige en ingetogen songs liet horen. Sindsdien is het geluid van Sophia wel wat steviger en uitbundiger geworden en ook Holding On / Letting Go opent met songs die absoluut groots en meeslepend mogen worden genoemd. Op hetzelfde moment zijn het songs die direct de nacht omarmen en die veel beter tot zijn recht komen wanneer de zon onder is. 

De openingstrack Strange Attractor put in eerste instantie uit de archieven van de postpunk, maar wanneer Robin Proper-Sheppard begint te zingen hoor je direct het inmiddels zo herkenbare Sophia geluid. Ik hou persoonlijk wel van de bijna sadcore achtige songs van de Britse band, maar ook het wat uitbundigere en stevigere geluid waarmee Holding On / Letting Go opent overtuigde me onmiddellijk, al is het maar omdat de grootse en donkere klanken fraai worden afgewisseld met lichtvoetigere klanken. 

Robin Proper-Sheppard bewees de afgelopen 25 jaar al vele malen dat hij een groot songwriter is en dit talent etaleert hij ook weer op het nieuwe album van Sophia, dat zich onmiddellijk opdringt en de kille herfstavond aangenaam verwarmt. Net wanneer je denkt dat de Britse muzikant heeft gekozen voor redelijk uitbundige rocksongs gaat het tempo toch weer omlaag en nemen stemmige klanken het over. Sophia klinkt direct een stuk intiemer en bovendien wordt een flinke dosis weemoed en melancholie over je uitgestort. 

Het blijft voor mij toch Sophia op zijn best, zeker wanneer deze melancholie wordt gecombineerd met wonderschone klanken van onder andere gitaren, synths, strijkers en blazers en met prachtige melodieën. 

Holding On / Letting Go heeft een kille herfstavond na drie tracks al voorzien van een aangenaam haardvuur en blijft vervolgens nog een aantal tracks een prachtig melodieus en prachtig stemmig ingekleurd album, waarin de mooie stem van Robin Proper-Sheppard het hoge niveau nog wat verder optilt, waarna de band ook nog een keer los kan gaan met steviger werk. 

Ik was onmiddellijk weer vergeten dat het vier jaar stil is geweest rond de band en kon na één keer horen eigenlijk al concluderen dat Sophia wederom een prachtalbum heeft afgeleverd. Het is een conclusie die bij de volgende luisterbeurten alleen maar is bevestigd en verstevigd. Erwin Zijleman

De muziek van Sophia is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://sophia.bandcamp.com/album/holding-on-letting-go.


Holding On / Letting Go van Sophia is verkrijgbaar via de Mania webshop: