vrijdag 9 oktober 2020

Katie Pruitt - Expectations

Katie Pruitt debuteerde begin dit jaar met een uitstekend rootsalbum dat in de Verenigde Staten warm werd ontvangen, maar dat ook hier in Nederland alle aandacht verdient
Jonge vrouwelijke singer-songwriters in het rootssegment zijn er momenteel in overvloed, waardoor er wel eens een goed album tussen wal en schip valt. Expectations van Katie Pruitt is een uitstekend album, dat echt veel te goed is om te laten liggen. Het is het debuut van de jonge Amerikaanse singer-songwriter, maar het is een debuut waarop alles klopt. De songs zijn aangenaam maar ook persoonlijk, het geluid is veelzijdig maar steeds wonderschoon en de stem van Katie Pruitt is er een die in alle uithoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten kan. Expectations maakt direct indruk, maar wordt vervolgens alleen maar beter.


2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als een jaar waarin alles anders was. Het geldt ook voor de muziekindustrie, die zwaar te lijden heeft onder het annuleren van het grootste deel van de concerten. Qua releases was en is 2020 echter een prima jaar. In maart en april werden een aantal releases uitgesteld, maar hierna wakkerde de releasestorm stevig aan en ook in de zomer verschenen nog verrassend veel albums, waarna een imposant herfstoffensief werd gestart. 

Het heeft gezorgd voor een goed gevulde BLOG, maar ook voor een flinke stapel albums die net niet door de selectie kwamen, maar die absoluut goed genoeg zijn voor een plekje op deze BLOG. Expectations van Katie Pruitt is zo’n album. Het kwam in februari al op de stapel terecht, maar kwam deze week door een tip van een lezer weer onder mijn aandacht, waarna ik snel overtuigd was van de kwaliteiten van de Amerikaanse singer-songwriter. 

Katie Pruitt groeide op in Atlanta, Georgia, maar zocht haar geluk, net als zoveel jonge muzikanten, in Nashville, Tennessee. Expectations is het debuut van Katie Pruitt en het is een debuut dat aan het begin van het jaar, met name in de Verenigde Staten, zeer positief is ontvangen. Daar valt niets op af te dingen, want Expectations is in alle opzichten een uitstekend album. 

Het is allereerst een zeer persoonlijk album. Katie Pruitt groeide op in een streng katholieke gemeenschap in Georgia, waarin haar seksuele geaardheid niet werd geaccepteerd. Het volwassen worden was voor de Amerikaanse muzikante dan ook een hele strijd en Expectations doet verslag van deze strijd, wat het album voorziet van een bijzondere lading en van flink wat emotie. 

Ook in vocaal opzicht maakt Katie Pruitt makkelijk indruk. De singer-songwriter beschikt over een aangenaam klinkend stemgeluid en beschikt bovendien over een flink bereik en veel dynamiek, waardoor ze prachtig ingetogen kan zingen, maar ook flink kan uithalen. Het is bovendien een stem vol gevoel en doorleving, wat gezien de zeer persoonlijke songs op het album niet zo gek is, maar je moet het maar kunnen. 

De eerste vinkjes zijn gezet, maar Expectations heeft nog veel meer te bieden. Zo vertellen de songs niet alleen mooie persoonlijke verhalen, maar zijn het ook songs die zich makkelijk opdringen en die absoluut in de smaak zullen vallen bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. 

Binnen deze Amerikaanse rootsmuziek legt Katie Pruitt zichzelf geen beperkingen op. Ze kan uit de voeten met ingetogen folksongs, maar kan ook soulvol klinken, kiezen voor net wat steviger werk of opschuiven richting gloedvolle pop met een randje Stevie Nicks. 

De songs van Katie Pruitt klinken niet alleen veelzijdig, maar zijn ook bijzonder fraai ingekleurd door een flink aantal muzikanten, die met zijn allen flink wat instrumenten uit de kast trekken, waaronder ook de nodige strijkers. 

Het fraaie geluid op Expectations verraadt de hand van een gelouterde Nashville producer, maar Katie Pruitt tekende vooral zelf voor de productie van haar debuutalbum, wat dit debuutalbum nog wat meer glans geeft. Expectations is tenslotte ook nog eens een album dat aan kracht wint wanneer je het vaker hoort. Dat we hier te maken hebben met een onbetwiste krent uit de pop zal inmiddels duidelijk zijn. Erwin Zijleman


Expectations van Katie Pruitt is verkrijgbaar via de Mania webshop: