zondag 4 oktober 2020

The Nude Party - Midnight Manor

The Nude Party neemt je een aantal decennia mee terug in de tijd met een opwindende mix van vooral countryrock, rock ’n roll en een beetje van The Rolling Stones in hun beste jaren
The Nude Party waren twee jaar geleden goed voor een glimlach, maar zetten een flinke stap met hun tweede album Midnight Manor. De band klinkt op haar tweede album verrassend hecht en is op alle mogelijke manieren gegroeid. Midnight Manor omarmt nadrukkelijk de Amerikaanse rootsmuziek, met een voorkeur voor countryrock uit een ver verleden, maar invloeden uit de rock ’n roll zijn minstens even belangrijk. Hier en daar klinkt The Nude Party als The Rolling Stones in hun beste jaren en een veel groter compliment kun je de jonge honden uit de Catskill Mountains volgens mij niet maken. Midnight Manor is voor mij het feelgood album van deze week. Heerlijk.


The Nude Party ontstond een jaar of acht geleden toen een zestal studenten van de Appalachian State University in Boone, North Carolina, besloten een band te formeren. De meeste leden van de band waren zeker geen ervaren muzikanten, maar de dagelijkse jamsessies in de kelder van het huis waarin de leden van de band hun intrek hadden genomen begonnen steeds beter te klinken. Het ging allemaal snel toen de band werd ontdekt door Oakley Munson, de drummer van de Amerikaanse band Black Lips, die de band onder zijn hoede nam en gebruik liet maken van zijn studio in de Catskill Mountains bij New York. 

Het leverde twee jaar geleden een heel aardig debuut op, dat deze week een vervolg krijgt met Midnight Manor. The Nude Party werkt ook op haar tweede album met mentor Oakley Munson, maar vond ook niemand minder dan John Agnello (met zijn CV zou ik deze hele recensie kunnen vullen, maar de naam van Dinosaur Jr. wil ik zeker noemen) bereid om het album te mixen. 

Ik was twee jaar geleden best te spreken over het debuut van The Nude Party, maar het tweede album van de band vind ik veel beter. The Nude Party heeft zich inmiddels gevestigd in de Catskill Mountains en heeft zich zeker laten beïnvloeden door de rijke muziekgeschiedenis van het gebied. Net als op haar debuut vind The Nude Party de belangrijkste inspiratie vooral in ver verleden. De band kent haar klassiekers in de countryrock, maar ook invloeden The Velvet Underground, The Kinks en vooral The Rolling Stones spelen een belangrijke rol op Midnight Manor. En hier en daar komen ook The Doors en Creedence Clearwater Revival nog voorbij.

Toen The Nude Party acht jaar geleden begon waren de meeste leden van de band nog geen geweldige muzikanten, maar er is sindsdien veel bijgeleerd. Midnight Manor is voorzien van een lekker vol geluid dat wordt gedomineerd door uitstekend gitaarwerk, maar waarin ook piano, orgel, mondharmonica en een pedal steel opduiken. Het klinkt allemaal alweer een stuk hechter en strakker dan op het twee jaar geleden verschenen debuut, maar de muziek van The Nude Party klinkt gelukkig ook nog steeds rauw en energiek. Het geldt niet alleen voor de instrumentatie, maar zeker ook voor de zang, die het energieniveau van het album nog wat verder opstuwt. 

Midnight Manor staat met één been in de Amerikaanse rootsmuziek, maar het andere been staat stevig in de rock ’n roll. Het is rock ’n roll uit de jaren 60 en 70, maar de muziek van The Nude Party klinkt zeker niet gedateerd. Midnight Manor is vaak te omschrijven als het album dat The Rolling Stones gemaakt zouden kunnen hebben wanneer ze in 1971 voor het opnemen van Exile On Main Street niet naar Zuid-Frankrijk maar naar de Catskill Mountains waren afgereisd. Zeker wanneer de zang wat aan die van Mick Jagger doet denken hoor je op Midnight Manor The Rolling Stones in hun jonge jaren, maar The Nude Party heeft meer goede voorbeelden uit deze periode en kan haar songs ook zomaar onderdompelen in Amerikaanse rootsmuziek of opschuiven richting glamrock. 

Het levert een album op dat best in de jaren 60 of 70 gemaakt had kunnen zijn, maar wat word ik er in 2020 vrolijk van. Het debuut van The Nude Party vond ik twee jaar geleden nog een twijfelgeval, maar het tweede album van de band uit de Catskill Mountains is uitstekend en ook nog eens bijzonder aangenaam. Erwin Zijleman

De muziek van The Nude Party is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://thenudeparty.bandcamp.com/album/midnight-manor.


Midnight Manor van The Nude Party is verkrijgbaar via de Mania webshop: