30 juli 2021

Anika - Change

Het was meer dan tien jaar stil rond de Brits-Duitse muzikante Anika, maar op Change trekt ze je weer op bezwerende wijze haar aardedonkere maar ook spannende muzikale wereld in
Het debuut van Anika was ruim tien jaar geleden zo’n album waar je bij voorkeur met een grote boog omheen liep, tot de bezwerende klanken van de Brits-Duitse muzikante je opeens te pakken hadden. Op Change gaat Anika verder waar haar debuut ophield, maar het strijkt allemaal net wat minder tegen de haren in. Anika herinnert nog steeds aan Nico maar is beter gaan zingen, de instrumentatie springt wat minder van de hak op de tak en is sfeervoller en Anika vertolkt dit keer haar eigen songs, waardoor het album meer urgentie uitstraalt. Het is nog altijd behoorlijk zware kost, maar de kans dat Anika je grijpt met dit album is absoluut aanwezig.


Aan het eind van 2010 verscheen het debuut van de Brits-Duitse muzikante Anika. Het album volgde op de bijdrage van Anika aan het debuut van de Britse band Beak>, die onder andere de van Portishead bekende Geoff Barrow in de gelederen had. Geoff Barrow produceerde als tegenprestatie het debuut van Anika, dat tot voor kort ook direct het laatste wapenfeit was van de Brits-Duitse muzikante. 

Het debuut van Anika trok, mede door de productie van Geoff Barrow en een aantal interessante covers, in eerste instantie flink wat aandacht, maar het bleek voor de meeste muziekliefhebbers uiteindelijk toch wat te zware kost. Anika sprong op haar debuut eindeloos heen en weer tussen genres en ging net zo makkelijk aan de haal met 70s rock en 60s girlpop als met postpunk, dub en Krautrock. 

Dat wierp nog niet eens de hoogte barrière op, want die kwam van de zang van Anika, die heel af en toe misschien aan Portishead’s Beth Gibbons deed denken, maar veel vaker aan die van Nico. Nu heb ik Nico absoluut hoog zitten, maar je moet tegen de stem van de Duitse muzikante kunnen, of er op zijn minst voor in de stemming zijn. 

Het was ruim tien jaar vrijwel stil rond Anika, al bracht ze in 2013 nog wel een EP uit, maar deze week keert ze terug met een nieuw album. Change werd in Berlijn, de huidige thuisbasis van Annika Henderson opgenomen, met Martin Thulin, van de Mexicaanse band Exploded View als co-producer. 

Anika heeft haar nieuwe album Change genoemd, maar het tweede album van de Berlijnse muzikante ligt absoluut in het verlengde van haar titelloze debuut uit 2010. Ook dit keer verwerkt de Brits-Duitse muzikante uiteenlopende invloeden in haar muziek, al zijn het er veel minder dan op het debuut, en herinnert ze met haar stem met grote regelmaat aan de legendarische Nico. 

Vergeleken met haar debuut is Anika wel beter en vooral minder monotoon gaan zingen, terwijl in muzikaal opzicht juist is gekozen voor een consistenter geluid. Change van Anika is een album vol duistere klanken waarin de elektronica met een knipoog naar Kraftwerk domineert, maar ook ruimte is voor organische klanken. Het zijn ook bezwerende klanken, waarvan het effect wordt versterkt door het hier en daar minimalistische of repeterende karakter van de instrumentatie. 

De stem van Anika voelt zich in deze duistere wereld als een vis in het water en kiest voor gezongen en incidenteel gesproken teksten. Het is nog steeds geen lichte kost die Anika ons voorschotelt, maar net als het debuut is ook Change een album dat zich genadeloos kan opdringen wanneer je er voor in de stemming bent. Op Change overheersen de donkere of zelfs aardedonkere klanken, maar wanneer een piano lichtvoetig door deze klanken heen wandelt, kan de muziek van Anika ook zomaar opeens dromerig klinken. 

Ik kan me, net als ruim tien jaar geleden in mijn bespreking van het debuut van de Berlijnse muzikante, heel goed voorstellen dat Change een album is waar je met een grote boog omheen wilt lopen, maar minstens net zo vaak is het een album dat je nieuwsgierig maakt naar alles dat nog komen gaat en dat je noot voor noot wilt uitpluizen. Een heel groot publiek gaat Anika niet bereiken met haar muziek, maar een ieder die nieuwsgierig is hoe Nico zou hebben geklonken als ze een aantal decennia later was geboren, moet dit album zeker eens proberen. Erwin Zijleman

De muziek van Anika is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de muzikante uit Berlijn: https://anika.bandcamp.com/album/change.


Change van Anika is verkrijgbaar via de Mania webshop: