01 juli 2021

Squirrel Flower - Planet (i)

Squirrel Flower trok niet overdreven veel aandacht met haar prachtdebuut I Was Born Swimming, maar met opvolger Planet (i) schaart ze zich onder de smaakmakers binnen de indie-rock en indie-folk
Ik heb hele goede herinneringen aan het debuutalbum van Squirrel Flower, maar haar tweede album is nog veel beter. De Amerikaanse muzikante nam haar tweede album op in Engeland, waar producer Ali Chant haar geluid op subtiele wijze vol kleurde. De gitaren domineren nog altijd, maar er is dit keer meer variatie. Die variatie is er ook tussen hard en zacht, waardoor Planet (i) zowel binnen de indie-rock als binnen de indie-folk uit de voeten kan. Het klinkt allemaal prachtig en de songs zijn geweldig en dan is er ook nog eens de geweldige stem van Ella O'Connor Williams, die de songs op het album voorziet van emotie, betovering en bezwering. Geweldig album!


Squirrel Flower debuteerde anderhalf jaar geleden met het zeer overtuigende I Was Born Swimming, waarop het alter ego van Ella O'Connor Williams indruk maakte met een donker en broeierig geluid, een veelheid aan stijlen en een indringende stem. Ik vergeleek het album destijds met de muziek van onder andere Julien Baker, Torres, Phoebe Bridgers, Lera Lynn en Big Thief en dat is vergelijkingsmateriaal waar je mee thuis kunt komen. 
Deze week verscheen het tweede album van Squirrel Flower en ook op Planet (i) laat Ella O'Connor Williams weer horen dat ze veel te bieden heeft. 

Het debuut van de muzikante uit Boston werd geproduceerd door de onder andere van Adrianne Lenker, Helena Deland en Soccer Mommy bekende Gabe Wax, die het album voorzag van een donker en door gitaren gedomineerd geluid. Dit keer toog Ella O'Connor Williams naar het Britse Bristol, waar ze het nieuwe Squirrel Flower album maakte met producer Ali Chant, die eerder albums van onder andere Algiers en Katy J Pearson produceerde en als studiotechnicus werkte voor onder andere PJ Harvey en Perfume Genius. 

Net als Gabe Wax drukt ook Ali Chant zijn stempel op de muziek van Squirrel Flower, al is het maar door het bespelen van een waslijst aan instrumenten. Planet (i) klinkt hierdoor anders dan I Was Born Swimming, maar naast verschillen hoor ik toch vooral overeenkomsten. Ook Planet (i) heeft hier en daar de desolate sfeer die Lera Lynn zo fraai wist te vangen op de soundtrack van het tweede seizoen van de HBO-serie True Detective en ook de rest van het bovengenoemde vergelijkingsmateriaal is nog met enige regelmaat relevant. 

Waar op het debuut van Squirrel Flower de gitaren volledig domineerden en het geluid vooral broeierig en zompig was, is het nieuwe album van de muzikante uit Boston net wat voller ingekleurd en klinkt het geluid wat minder zweverig. Door de subtiele inbreng van keyboards, waarvoor ook Portishead’s Adrian Utley aanschoof, klinkt het tweede album van de Amerikaanse muzikante wat rijker en heeft de muziek ook wat meer diepgang. Het is muziek die nog altijd gitaar georiĆ«nteerd is en die hier en daar wat psychedelisch aan doet, maar het is ook muziek waarmee Squirrel Flower mee kan in de voorhoede van de hedendaagse indie-rock en indie-folk, waartussen de Amerikaanse muzikante dit keer niet kiest. 

De instrumentatie is mooi, verzorgd en eigenzinnig en de stem van Ella O'Connor Williams is nog wat mooier dan op haar debuut, al is het maar omdat er wat meer gevarieerd wordt in de zang, die dit keer ook fluisterzacht kan klinken. Squirrel Flower schakelt dit keer nog wat makkelijker tussen ingetogen en folky passages en gruizige passages die tegen de rock aanleunen, wat het album van veel dynamiek voorziet. 

De grootste progressie zit echter in de songs die spannender en nog aansprekender zijn dan op het debuut van Squirrel Flower. Planet (i) is een fascinerend album dat je langzaam maar zeker opslokt met muziek die meerdere kanten op kan, maar altijd de volledige aandacht opeist en bovendien blijft verrassen met fraaie details. Squirrel Flower moet met haar tweede album opboksen tegen een heel legioen aan vrouwelijke singer-songwriters met een flink zwak voor indie-folk en indie-rock, maar het intense en indringende Planet (i) kan de concurrentie echt makkelijk aan. Erwin Zijleman

De muziek van Squirrel Flower is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://squirrelflower.bandcamp.com/album/planet-i.


Planet (i) van Squirrel Flower is verkrijgbaar via de Mania webshop: