06 juli 2021

Maple Glider - To Enjoy Is The Only Thing

Wat van ver komt is niet altijd lekkerder, maar het debuutalbum van de Australische muzikante Maple Glider is wonderschoon, al is het maar vanwege de prachtige vocalen op het album
Het debuut van Maple Glider bleef vorige week nog even liggen vanwege het enorme aanbod, maar langzaam maar zeker viel ik voor de charmes van To Enjoy Is The Only Thing. Die charmes komen vooral van de prachtige stem van Tori Zietsch, de vrouw achter Maple Glider. Het is een stem die het geluid op het album voor een belangrijk deel bepaalt en dat is geen straf. Integendeel. De prachtige zang wordt omgeven met al even mooie klanken, waarna de persoonlijke songs en teksten van de Australische muzikante het album nog wat verder optillen. Het is nog steeds flink dringen in dit genre, maar dit album pik ik er absoluut uit en het wordt alleen maar mooier.


Hoewel het aanbod uit Noord-Amerika en Europa momenteel al groot genoeg is, hou ik ook de nieuwe releases uit AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland nauwlettend in de gaten. Ook aan het andere eind van de wereld verschijnt de laatste jaren immers heel veel moois en nu afstanden er niet meer zo toe doen in de muziek, is alles ook direct binnen ons bereik. Vorige week verscheen het debuutalbum van Maple Glider uit AustraliĆ« en het is een album dat ik schaar onder mijn persoonlijke favorieten van het moment. 

Achter Maple Glider gaat de uit Melbourne afkomstige singer-songwriter Tori Zietsch schuil. Deze Tori Zietsch groeide op in een streng religieuze gemeenschap in AustraliĆ«, trok op jonge leeftijd naar Melbourne en verbleef vervolgens een tijd in Europa. Liefdes kwamen en gingen en eenzaamheid was vaak een metgezel tijdens het verblijf van Tori Zietsch in Europa. Het inspireerde haar tot het schrijven van een heleboel songs en een aantal van deze songs zijn terecht gekomen op haar debuutalbum To Enjoy Is The Only Thing. 

Op haar debuutalbum rekent de Australische muzikante af met de strenge opvoeding die haar zo beperkte en met de liefdes die haar lieten zitten. Gezien de thematiek is het niet zo gek dat To Enjoy Is The Only Thing een album vol melancholie is, maar het is ook een album dat makkelijk betovert. Dat doet Maple Glider direct in de eerste noten van de openingstrack van haar debuutalbum, waarin stemmige pianoklanken worden gecombineerd met de prachtige stem van de Australische muzikante. 

Het is een stem die alle aandacht opeist en daarom geen hele volle instrumentatie nodig heeft. Die instrumentatie wordt wel een stuk voller wanneer de openingstrack vordert, maar ook dan staat alles in dienst van de bijzondere stem van Tori Zietsch. Het is een wat hoge stem die misschien niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar ik vind het erg mooi. 

De instrumentatie op To Enjoy Is The Only Thing staat zoals gezegd in dienst van de stem van de singer-songwriter uit Melbourne, maar is zeer smaakvol. Het debuutalbum van Maple Glider werd geproduceerd door Tom Iansek, die ook flink wat instrumenten bespeelt op het album. Het klinkt allemaal erg mooi, ook wanneer het wat zwaarder word aangezet met flink wat bassen, want ook dan is Tori Zietsch de instrumentatie de baas. 

Zowel de instrumentatie als de zang op To Enjoy Is The Only Thing klinkt wat melancholisch, maar het debuut van Maple Glider is zeker geen tranendal. Je hoort de emotie in de stem van Tori Zietsch, maar de muziek van de Australische muzikante nodigt ook uit tot achterover leunen of zelfs wegdromen. In de laatste gevallen klinkt de zang op het album nog net wat mooier, maar To Enjoy Is The Only Thing is wat mij betreft toch vooral een album om zeer aandachtig te beluisteren. 

De persoonlijke songs van de muzikante uit Melbourne zitten vol mooie accenten, die er samen met de prachtige zang voor zorgen dat het debuutalbum van Maple Glider steeds interessanter wordt. Ik vind persoonlijk de sober ingekleurde songs het mooist, al is het maar omdat de stem van Tori Zietsch daarin het hardst binnenkomt, maar ook de net wat uitbundiger ingekleurde songs op het album zijn erg mooi. Fraai debuut van deze Australische muzikante. Erwin Zijleman

De muziek van Maple Glider is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische muzikante: https://mapleglider.bandcamp.com/album/to-enjoy-is-the-only-thing-lp-2021.


To Enjoy Is The Only Thing van Maple Glider is verkrijgbaar via de Mania webshop: