26 juli 2021

Lea Thomas - Mirrors To The Sun

De Amerikaanse singer-songwriter Lea Thomas trekt nog niet heel veel aandacht met haar derde album Mirrors To The Sun, maar het is een prachtalbum dat echt alle aandacht verdient
Luister naar het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante Lea Thomas en je hoort een bijzondere mix van stijlen en overtuigende songs. Deze songs worden ook nog eens prachtig ingekleurd en voorzien van mooie vocalen. Mirrors To The Sun van Lea Thomas bevat alle ingrediënten die nodig zijn voor een album dat stevig bewierookt moet worden, maar het is nog even wachten op aandacht voor dit album. Het derde album van de muzikante uit Brooklyn kwam bij toeval op mijn pad, maar nu ik het album een paar keer heb gehoord zijn alle songs op het album me dierbaar. Lea Thomas opereert in een overvol genre, maar verdient echt een plekje in de spotlights met dit uitstekende album.


Ik weet echt maar heel weinig over de Amerikaanse muzikante Lea Thomas. Ik weet dat ze deels Japans bloed heeft, opgroeide op Hawaii, maar tegenwoordig Brooklyn, New York, als haar thuisbasis heeft. Ik weet dat het deze week verschenen Mirrors To The Sun al het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter is. En ik weet dat ze haar nieuwe album zelf produceerde en dat ze bovendien een groot deel van de instrumentatie voor haar rekening nam. 

Er is verder op het Internet nog maar heel weinig opgeschreven over het album, waardoor het een klein wonder is dat ik het derde album van Lea Thomas heb opgepikt. Het is een klein wonder waar ik wel heel blij mee ben, want Mirrors To The Sun is een bijzonder lekker album, dat vooralsnog alleen maar beter wordt.

Het in New York opgenomen album is zeer smaakvol ingekleurd met vooral gitaren, maar door bijdragen van synths, orgel en trompet klinkt het album verrassend vol en veelzijdig. Mirrors To The Sun is niet alleen voorzien van een hele mooie instrumentatie, maar het is ook een instrumentatie die zich makkelijk beweegt tussen genres. Het derde album van Lea Thomas klinkt soms folky of jazzy, maar kan ook uit de voeten met pop en rock. 

Het klinkt allemaal mooi en veelzijdig, maar de songs van de muzikante uit New York hebben ook iets tijdloos, zonder dat ze allemaal in hetzelfde decennium zijn te plaatsen. De klanken op Mirrors To The Sun doen het geweldig op een lome zomerdag en dat effect wordt nog eens versterkt door de stem van Lea Thomas, die minstens net zo aangenaam is als de instrumentatie op het album. De muzikante uit New York zingt vaak zacht, maar saai wordt het nergens. 

Het album heeft een aangename flow die de wens tot wegdromen versterkt, maar de muziek van Lea Thomas is ook altijd spannend genoeg om aandachtig te blijven luisteren, bijvoorbeeld door het tempo hier en daar op te voeren, door lieflijke klanken om te laten slaan in voorzichtig gitaargeweld, of door de zonnestralen te verdrijven met donkere wolken. 

Er is zoals gezegd nog maar heel weinig te vinden over dit album en dat is zonde. Zelfs met flink wat aandacht valt het immers al niet mee om overeind te blijven als jonge vrouwelijke singer-songwriter en zonder deze aandacht is het een 'mission impossible'. Hopelijk keert het tij nog voor Lea Thomas, want hoe vaker ik naar haar derde album luister, hoe aangenamer of zelfs verslavender het wordt. 

Mirrors To The Sun is niet alleen voorzien van een mooi en veelzijdig geluid en prima vocalen, maar Lea Thomas schrijft ook nog eens uitstekende songs. Het zijn songs die zoals gezegd niet perfect passen in een hokje, maar het zijn wel songs die zich zeer makkelijk opdringen. Het zijn songs die na één keer horen kunnen worden opgeslagen in het geheugen, maar er gebeurt op het derde album van Lea Thomas ook genoeg om de fantasie te prikkelen. 

Het is op het moment dringen in het land van de jonge vrouwelijke singer-songwriters, maar Lea Thomas slaagt er wat mij betreft in om zich te onderscheiden van de meeste van haar soortgenoten door een geluid neer te zetten dat anders klinkt dan alles dat er al is. Het ontbreekt nog even aan aandacht, maar als deze er komt kan de muzikante uit Brooklyn zomaar uitgroeien tot een van de smaakmakers in het overvolle genre. Erwin Zijleman

De muziek van Lea Thomas is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://leathomas.bandcamp.com/album/mirrors-to-the-sun-3.