05 juli 2021

Jesse Marchant - Antilope Running

De Canadese singer-songwriter Jesse Marchant maakte op mij nog geen onuitwisbare indruk, maar Antelope Running is een prachtig album vol sfeervolle song en uitstekende zang
Laat Antelope Running van Jesse Marchant uit de speakers komen en je hoort in eerste instantie een tijdloos singer-songwriter album dat ook een aantal decennia oud kan zijn. De Canadese muzikant blijkt echter van vele markten thuis en kan ook uit de voeten met broeierige klanken en jazzy accenten. En zo klinkt het vijfde album van Jesse Marchant steeds weer wat anders, met een fraaie instrumentatie, uitstekende zang en sterke songs als constanten. Jesse Marchant beschikt over een karakteristieke stem, maar het is ook een hele mooie stem, die het album voorziet van overtuigingskracht. Ik was direct om, maar dit album wordt alleen maar mooier.


Antelope Running is al het vijfde album van de Canadese muzikant Jesse Marchant. Van de vorige vier heb ik er volgens mij een of twee beluisterd, maar ze zijn me eerlijk gezegd niet bij gebleven. Het is allemaal anders met Antelope Running, dat me direct bij eerste beluistering zeer goed beviel en dat inmiddels een trouwe gast is hier in huis. 

Jesse Marchant maakt op zijn nieuwe album vooral tijdloze singer-songwriter muziek. Het is muziek die net zo goed uit het heden kan komen als een paar decennia oud kan zijn, maar de tegenwoordig vanuit New York opererende Canadese muzikant heeft ook een duidelijk eigen geluid, dat niet direct associaties oproept met alles dat er al is in het genre. 

Dat eigen geluid dankt Jesse Marchant in eerste instantie aan zijn bijzondere stem. Het is vaak een wat hoge stem, maar de zang op Antelope Running is behoorlijk gevarieerd. De Canadese muzikant heeft niet alleen een bijzondere stem, maar is ook een getalenteerd zanger, die er steeds weer in slaagt om zijn songs op te tillen met prima vocalen en een gevoelige voordracht. 

Met de zang zit het wel goed op Antelope Running, maar ook in muzikaal en productioneel opzicht is het nieuwe album van Jesse Marchant een interessant album. Antelope Running is voorzien van een mooi warm geluid, waarin flink wat instrumenten een plek hebben gevonden. Het is een vol geluid dat prachtig past bij de uitstekende stem van Jesse Marchant en het is bovendien een geluid waarmee Antelope Running zich weet te onderscheiden van andere albums in het genre. 

Welk genre dat is, is niet eens zo heel makkelijk te zeggen. Jesse Marchant sluit met zijn vierde album nadrukkelijk aan bij de tijdloze singer-songwriter muziek die we sinds de jaren 70 kennen, maar ik hoor ook wel wat invloeden uit de Britse folk in zijn muziek, terwijl ook de Amerikaanse rootsmuziek zijn invloed heeft gehad op de songs op het album. Jesse Marchant heeft al deze invloeden op knappe wijze aan elkaar gesmeed, waardoor ik niet direct relevant vergelijkingsmateriaal paraat heb. 

Vergelijkingsmateriaal zou ook niet lang relevant blijven, want Antelope Running verschiet makkelijk van kleur. Zeker wanneer prachtige en zeer sfeervolle blazers worden toegevoegd aan de muziek van Jesse Marchant of wanneer het volle geluid plaats maakt voor zeer subtiele klanken, heeft Antelope Running opeens een ingetogen en wat broeierige sfeer met hier en daar een vleugje jazz. 

De ingetogen songs zijn voor mij de hoogtepunten op het album, maar Jesse Marchant doet op zijn nieuwe album niets fout en weet je steeds weer op net wat andere wijze te betoveren. Het in de New Yorkse Catskill Mountains opgenomen album straalt rust en ruimte uit, maar Antelope Running is op hetzelfde moment een album dat zich genadeloos opdringt en dat vervolgens alleen maar mooier en indrukwekkender wordt door de prachtige zang en de vele wonderschone accenten in de instrumentatie op het album. 

Ik heb natuurlijk ook direct geluisterd naar de vorige albums van de Canadese muzikant, maar Antelope Running springt er voor mij toch wel wat uit, al is het maar vanwege de werkelijk prachtige klanken en de bijzondere sfeer. Het is nog niet alles, want Jesse Marchant schrijft ook nog eens geweldige songs. Het nieuwe album van Jesse Marchant verscheen vorige week in een week met enorm veel releases, maar dit album is echt veel te mooi om te laten liggen. Erwin Zijleman

De muziek van Jesse Marchant is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikant: https://jessemarchant.bandcamp.com/album/antelope-running.