16 juli 2021

K.C. Jones - Queen Of The In Between

K.C. Jones levert met Queen Of The In Between een fascinerend en veelzijdig rootsalbum af, dat een prachtalbum wordt door de geweldige zang van de muzikante uit het diepe zuiden van de VS
Probeer maar eens aandacht te trekken met de stapels releases van de afgelopen maanden, zeker binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Het is K.C. Jones uit Lafayette, Louisiana, vooralsnog niet gelukt in Nederland, maar ze verdient deze aandacht absoluut. Haar debuut Queen Of The In Between is niet alleen een verrassend veelzijdig rootsalbum met ook nog eens uitstapjes buiten het genre, maar het is ook een fraai klinkend album vol prima gitaarwerk. De meeste indruk maakt de Amerikaanse muzikante echter met haar stem, die song na song imponeert en van Queen Of The In Between een droomdebuut maakt. Ik ben in ieder geval behoorlijk onder de indruk van deze K.C. Jones.


Het was de afgelopen maanden flink dringen in muziekland, maar binnen de Amerikaanse rootsmuziek werd er week na week nog een flinke schep bovenop gedaan. Ik had deze BLOG al die weken volledig kunnen vullen met nieuwe albums die in het hokje Amerikaanse rootsmuziek passen, maar er is natuurlijk ook veel ander moois dat om aandacht schreeuwt. De komende weken kan ik de opgelopen schade gelukkig nog wat inhalen, maar ik begin vandaag met een album dat me langzaam maar zeker zeer dierbaar is geworden. 

Het gaat om Queen Of The In Between van K.C. Jones, dat een maand geleden verscheen. Het is het debuutalbum van de singer-songwriter uit Lafayette, Louisiana, en het is een debuutalbum dat overloopt van de belofte. Het debuut van K.C. Jones past absoluut in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar maakt binnen dit hokje geen keuzes. De Amerikaanse muzikante kan uit de voeten met country en folk, maar ook met cajun en een aantal andere genres die in Louisiana tot volle wasdom zijn gekomen. 

K.C. Jones beperkt zich overigens niet tot de Amerikaanse rootsmuziek, maar gaat op haar debuutalbum ook aan de haal met psychedelica, rock ’n roll en hier en daar ook nog een vleugje Phil Spector girlpop. Het levert een uiterst veelzijdig album op, dat nog wat veelzijdiger wordt door de brug die K.C. Jones slaat tussen muziek uit het verleden en het heden. Queen Of The In Between kan uit de voeten met stokoude folk uit de Appalachen en met popmuziek uit de jaren 70, maar via 70s country sleurt de jonge muzikante uit Lafayette, Louisiana, je ook zo het heden in. 

K.C. Jones tekent op haar debuutalbum voor de vocalen, gitaren en wat speelse percussie, maar ze heeft ook nog een aantal snarenwonders ingeschakeld voor haar eerste album. Het gitaarwerk waait heerlijk breed uit en trekt keer op keer nadrukkelijk de aandacht met prachtige klanken. Ondanks alle gitaren is Queen Of The In Between voorzien van een mooi open geluid, maar het is ook een gloedvol geluid, dat de ruimte prachtig vult. 

In muzikaal opzicht is het debuut van K.C. Jones een heerlijk album, maar in vocaal opzicht maakt de Amerikaanse muzikante nog veel meer indruk. Ze beschikt over een stem die gemaakt is voor de Amerikaanse rootsmuziek en die binnen het genre met uiteenlopende invloeden uit de voeten kan. 

K.C. Jones is zoals gezegd een debuterend muzikante, maar zo klinkt ze zeker niet op Queen Of The In Between. Het is knap hoe soepel ze schakelt tussen genres en zich beweegt door de tijd, maar het is nog veel knapper hoe ze je als achteloze luisteraar volledig inpakt met haar geweldige stem, die verrassend zwoel en doorleeft klinkt en ook nog eens mooie verhalen vertelt. Dat inpakken doet ze wat mij betreft vooral in de zich in een laag tempo voortslepende songs waarmee het album vol staat, maar ook wanneer de 50s rock ’n roll tijdelijk het voortouw neemt, maakt K.C. Jones makkelijk indruk met buitengewoon trefzekere vocalen. 

Er zijn de laatste maanden zoals gezegd stapels rootsalbums verschenen, waaronder een aantal hele mooie. Het debuut van K.C. Jones misstaat zeker niet tussen dit stapeltje hele mooie albums en schaart de Amerikaanse muzikante wat mij betreft onder de grote beloften voor de toekomst. Queen Of The In Between verwarmt de avond aangenaam, maar is ook gewoon goed. Heel goed zelfs. Erwin Zijleman

De muziek van K.C. Jones is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kcjonesmusic.bandcamp.com/album/queen-of-the-in-between.


Queen Of The In Between van K.C. Jones is verkrijgbaar via de Mania webshop: