18 juli 2021

Anna Tivel - Blue World (Map Room Sessions)

De Amerikaanse singer-songwriter Anna Tivel bewaart haar nieuwe songs voor een volgend album, maar de intieme en uiterst ingetogen herbewerkingen van oude songs op Blue World zijn wonderschoon
Anna Tivel houdt inmiddels al een jaar of vier een ontzettend hoog niveau vast, waarbij het niet zoveel uitmaakt of het gaat om reguliere albums (Small Believer en The Question) of een tussendoortje (The Question, Live And Alone). Blue World leek me op voorhand ook een tussendoortje, want het is een album met herbewerkingen van songs van de vorige albums van de Amerikaanse singer-songwriter. Voor een tussendoortje is Blue World echter veel te mooi. Samen met een drummer en pianist heeft Anna Tivel nieuwe songs gemaakt van haar oude songs en het zijn songs die uiterst subtiel worden vertolkt en werkelijk prachtig worden gezongen. Anna Tivel heeft het weer geflikt.


De Amerikaanse singer-songwriter Anna Tivel heeft de afgelopen jaren de basis gelegd voor een prachtig oeuvre. Haar debuut Before Machines uit 2014 en Heroes Waking Up uit 2016 waren mooi en veelbelovend, maar Small Believer uit 2017 was vele malen beter en dook aan het eind van het jaar volkomen terecht hoog op in mijn jaarlijstje. Het was zo’n singer-songwriter album waarop eigenlijk alles klopte. Een sfeervolle instrumentatie, persoonlijke verhalen, songs vol diepgang en vooral een prachtige stem, die de songs op het album met veel precisie en evenveel gevoel vertolkte. 

De singer-songwriter uit Portland, Oregon, evenaarde het torenhoge niveau van Small Believer op het in 2019 verschenen The Question, dat net zo makkelijk mijn jaarlijstje haalde als zijn voorganger en dat het enorme talent van Anna Tivel nog maar eens onderstreepte. Na The Question was Anna Tivel van plan om uitgebreid te gaan touren, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. 

Als tussendoortje kregen we daarom vorig jaar The Question, Live And Alone voorgeschoteld. Het album bevatte een aantal intieme en in de meeste gevallen wonderschone demo’s die Anna Tivel live inspeelde voordat ze de studio in dook voor het opnemen van The Question. Niet meer dan een tussendoortje zoals gezegd, maar wel een heel mooi tussendoortje. 

Muzikanten hebben zolang de podia grotendeels op slot zitten alle tijd voor het maken van nieuwe muziek en ook Anna Tivel heeft naar verluidt flink wat nieuwe songs geschreven. Op het deze week verschenen Blue World (ondertitel: Map Room Sessions) komen we er echter maar één tegen, Two Dark Horses. De andere acht songs op het album kennen we van de eerste vier albums van Anna Tivel, waarbij het zwaartepunt bij Small Believer en The Question ligt. 

Nu ben ik lang niet altijd een fan van herbewerkingen van eerder uitgebrachte songs. Herbewerking klinken vaak niet heel anders en zijn dus wat overbodig en wanneer ze wel wat toevoegen aan de originelen prefereer ik meestal de originele versies. Anna Tivel is er op Blue World gelukkig wel in geslaagd om een aantal van haar songs op zeer geslaagde wijze nieuw leven in te blazen. 

Blue World werd gemaakt met pianist, organist en toetsenist Galen Clark en drummer en percussionist Micah Hummel en werd opgenomen in The Map Room studio in Portland. Micah Hummer verrast op Blue World met speelse en avontuurlijke percussie, terwijl Galen Clark tekent voor ruimtelijke pianopartijen, die hier en daar plaats maken voor al even ruimtelijk klinkende orgels en keyboards. Het klinkt af en toe bijna minimalistisch en soms ook flink jazzy, maar het klankentapijt op Blue World is ook bijzonder spannend. 

Anna Tivel kon zich dit keer beperken tot zingen en dat doet ze op zeer overtuigende wijze. De zang op het album is net zo minimalistisch als de instrumentatie, maar ook net zo trefzeker. Blue World bevat voornamelijk songs die wel al kennen van de vorige albums van Anna Tivel, maar de singer-songwriter uit Portland heeft er ook nieuwe songs van gemaakt. Het zijn songs die de bijzondere tijd waarin we leven perfect vangen met flink wat melancholie, maar ook een vleugje hoop. 

Blue World ga ik zeker geen tussendoortje noemen, want het is een prachtig en wat mij betreft jaarlijstjeswaardig album met een hoofdrol voor een van de mooiste stemmen van het moment, maar ook de muzikanten op het album verdienen alle lof. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Tivel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://annativel.bandcamp.com/album/blue-world.