23 juli 2021

Charli Adams - Bullseye

De Amerikaanse muzikante Charli Adams heeft een aantal aansprekende fans en kan op haar debuutalbum zowel uit de voeten met net wat te gladde pop als met aansprekende indiepop en rock
Charli Adams heeft momenteel niet over aandacht te klagen. Grote namen prijzen haar stem en de topproducers buitelden over elkaar voor de productie van haar debuutalbum. Bullseye klinkt over het algemeen genomen prachtig en de songs van de Amerikaanse muzikante zijn sterk, maar Charli Adams moet het vooral van haar stem hebben. Het is een stem waarmee ze alle kanten op kan en dat doet ze dan ook op haar debuutalbum. Zeker de tracks die aanleunen tegen die indiepop en indierock van het moment zijn ijzersterk, maar de muzikante uit Nashville kan ook menig popprinses naar de kroon steken. Alles bij elkaar een ruime voldoende en flink wat belofte voor de toekomst.


Ik was de naam van de Amerikaanse muzikante Charli Adams volgens mij nog niet eerder tegengekomen, maar de muzikante uit Nashville, Tennessee, mag naar verluidt Taylor Swift, Phoebe Bridgers en Justin Vernon (beter bekend als Bon Iver) inmiddels tot haar fans rekenen. Laatstgenoemde gaf haar de bijnaam Bullseye na een gezamenlijk potje darten, waarin Charli Adams de bullseye gemakkelijk raakte en sindsdien gaat het de Amerikaanse muzikante niet alleen op het dartbord voor de wind. 

Charli Adams vertrok op haar zeventiende naar Nashville voor een onzeker bestaan in de muziek, maar na de release van haar debuutalbum hoeven we ons geen zorgen meer te maken over de carrière van de Amerikaanse muzikante. Bullseye werd grotendeels in Nashville opgenomen, maar heeft niets te maken met de muziek die normaal gesproken in die stad wordt gemaakt. De jonge Amerikaanse muzikante mag zoals gezegd Taylor Swift en Phoebe Bridgers tot haar fans rekenen, maar het zijn ook de grote voorbeelden van Charli Adams. Bullseye staat vol met de indiepop die Taylor Swift maakt en de indierock waar Phoebe Bridgers het patent op heeft. 

Ik was de naam van Charli Adams volgens mij nog niet eerder tegengekomen, maar Bullseye is zeker geen obscuur debuutalbum. Voor het album, dat in Nashville, New York en Londen werd opgenomen, werd een goed gevuld blik met producers opengetrokken en het zijn producers die stuk voor stuk werkten met aansprekende namen binnen de pop van het afgelopen decennium. 

Het had er zomaar voor kunnen zorgen dat Bullseye klinkt als alle andere albums van de gerenommeerde popprinsessen, maar Charli Adams heeft het randje indie in haar muziek behouden. Het klinkt allemaal wat gladder dan de muziek van Phoebe Bridgers of de smaakvolle indiefolk van Taylor Swift, maar Charli Adams blijft wat mij betreft een album lang aan de goede kant van de streep. 

In muzikaal opzicht is het allemaal niet overdreven spannend en misschien ook net wat te gepolijst, maar het klinkt bijzonder aangenaam en wat mij betreft ook smaakvol genoeg om het album niet direct aan de kant te schuiven. Hetzelfde geldt voor de songs van de Amerikaanse muzikante. Het zijn songs die niet heel diep graven, maar het zijn ook songs die zich makkelijk opdringen en die ook wanneer de pop de overhand heeft net interessant genoeg blijven. 

Met Bullseye moet Charli Adams concurreren met zowel de popprinsessen van het moment als met het hele leger jonge vrouwelijke muzikanten in de indiepop en indierock. Dat is nogal wat concurrentie, maar ik denk dat Charli Adams het met Bullseye wel gaat redden. Dat dankt de muzikante uit Nashville vooral aan haar stem, die verrassend veel kanten op kan en bijna altijd mooi en overtuigend klinkt. 

Als ik luister naar Bullseye van Charli Adams hoor ik een album dat nog wat teveel op twee gedachten hinkt en lastig kan kiezen tussen de gladde pop van het moment of de smaakvollere pop en rock met een vleugje indie. Zeker als het album wat dichter tegen Phoebe Bridgers aan schuurt heeft deze er een serieuze concurrent bij, maar Bullseye durft ook de competitie met de popprinsessen aan. Het is de komende jaren een kwestie van de juiste keuzes maken, maar als Charli Adams die maakt zijn de verwachtingen wat mij betreft hooggespannen. Dit debuut verdient in de tussentijd een dikke voldoende. Erwin Zijleman

De muziek van Charli Adams is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://charliadams.bandcamp.com.