29 juli 2021

Dusty Hill (1949-2021)




Bassist Dusty Hill was pas eenentwintig toen hij in 1970 samen met gitarist Billy Gibbons en drummer Frank Beard de Amerikaanse band ZZ Top formeerde. De band timmerde vanaf het begin van de jaren 70 flink aan de weg met een mix van bluesrock en Southern rock. Muziek zonder poespas, die buitengewoon lekker klonk en topalbums als Tres Hombres (1973) en Degüello (1979) opleverde. 

In 1983 werd het degelijke geluid van de band flink gepolijst op het zeer succesvolle Eliminator, dat wereldhits als Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man opleverde. Mede dankzij een aantal videoclips werden de lange baarden van Billy Gibbons en Dusty Hill stijliconen.

Na de successen in de jaren 80 verslapte de aandacht voor de muzikale verrichtingen van ZZ Top en leverde het drietal lange tijd geen overtuigend album meer af. Dit veranderde pas in 2012 met het fantastische comeback album La Futura, dat negen jaar later nog altijd aankomt als een mokerslag. 

Sindsdien moesten we het doen met prima soloalbums van Billy F Gibbons, maar stiekem was er ook de hoop op een nieuw ZZ Top album. Of dat album er nog gaat komen is zeer de vraag. Dusty Hill overleed gisteren op 72-jarige leeftijd en dat lijkt ook het einde van ZZ Top helaas. Erwin Zijleman