11 juli 2021

Anne Soldaat - Facts & Fears

De beste retro albums van 2021 komen uit Nederland, want na Bertolf is er nu Anne Soldaat met een album dat klinkt als een vergeten klassieker uit de late jaren 60 of vroege jaren 70
Anne Soldaat verdient alleen met zijn bijdrage aan het oeuvre van Daryll-Ann al een standbeeld, maar hij heeft nog veel meer mooie muziek gemaakt. Ook zijn deze week verschenen nieuwe soloalbum Facts & Fears mag er weer zijn. Anne Soldaat laat zich dit keer stevig inspireren door muziek uit de late jaren 60 en vroege jaren 70 en richt zijn blik hierbij zowel op de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. De invloeden zijn af en toe heel duidelijk hoorbaar, maar de Nederlandse muzikant is er ook in geslaagd om een herkenbaar eigen geluid neer te zetten. Facts & Fears klinkt als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het is een zeer smaakvol samengestelde platenkast.


De carrière van de Nederlandse muzikant Anne Soldaat is een zeer indrukwekkende. Hij maakte tussen 1991 en 2004 furore met Daryll-Ann, dat moet worden gerekend tot de beste bands uit de Nederlandse muziekgeschiedenis, hij maakte een uitstekend album met de gelegenheidsband Do-The-Undo en leverde bovendien tussen 2009 en 2015 drie prima soloalbums af. 
De afgelopen jaren werkte de Nederlandse gitarist, zanger, songwriter en producer onder andere met Clean Pete en Tim Knol en maakte hij samen met Yorick van Norden twee zeer succesvolle theatershows, waarin wat minder bekende muzikale helden uit het verre verleden werden geëerd (Unsung Heroes). 

Na zes jaar is het gelukkig ook weer eens tijd voor een nieuw soloalbum van Anne Soldaat en Facts & Fears is een uitstekend album geworden. De eveneens uit eigen land afkomstige muzikant Bertolf maakte een aantal weken geleden een album dat zich liet beluisteren als een vergeten klassieker uit de jaren 70 en ook het nieuwe album van Anne Soldaat is een topalbum dat zo lijkt weggelopen uit een ver verleden en dan met name uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. 

Net als Bertolf laat Anne Soldaat zich zowel door Britse als Amerikaanse muziek uit deze periode beïnvloeden, maar Facts & Fears is uiteindelijk toch een flink ander album dan Happy In Hindsight van Bertolf. Dat ligt deels aan de herkenbare stem van Anne Soldaat en aan zijn karakteristieke gitaarspel, maar ook de muzikale helden van de twee Nederlandse muzikanten verschillen. 

Anne Soldaat prefereert The Kinks boven The Beatles en kiest voor Amerikaanse rockmuziek met een flinke scheut psychedelica in plaats van bluegrass of country. Wanneer de Britse rockmuziek wordt verruild voor Amerikaanse rockmuziek uit de late jaren 60, hoor je de invloed van producer Pablo van de Poel, die als voorman van DeWolff precies weet hoe dit soort muziek moet klinken. Het is nog lang niet alles, want het album bevat ook folky, jazzy of funky tracks.

Anne Soldaat eerde met Yorick van Norden flink wat obscure muzikale helden uit de jaren 60 en 70 en ook Facts & Fears klinkt hier en daar als een verrassend veelzijdige verzameling pareltjes uit deze periode. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal bijzonder lekker, met een hoofdrol het gitaarspel van Anne Soldaat en een enkele keer een aangenaam orgeltje, maar ook de andere muzikanten op het album spelen geweldig. 

Facts & Fears is een album vol bijzonder lekkere retro, maar misschien nog wel meer dan Bertolf slaagt Anne Soldaat er in om niet alleen te putten uit het verleden, maar ook een duidelijk eigen geluid neer te zetten. Het is een geluid dat bijzonder makkelijk overtuigt, wat van Facts & Fears zomaar een soundtrack van de zomer van 2021 kan maken, waarbij het niet zoveel uitmaakt of het een zorgeloze of zorgelijke zomer wordt. 

De Nederlandse muzikant laat zich op zijn nieuwe album door van alles en nog wat beïnvloeden, maar alles dat Anne Soldaat aanraakt op zijn vierde soloalbum verandert razendsnel in goud. Ik heb absoluut mijn favorieten op het album, maar ook de rest luistert bijzonder lekker weg en etaleert nadrukkelijk het enorme talent van Anne Soldaat. De Nederlandse muzikant speelde de afgelopen jaren vaak in dienst van anderen, maar de briljante popliedjes op Facts & Fears laten horen dat hij absoluut zijn eigen plekje in de spotlights verdient. Erwin Zijleman


Facts & Fears van Anne Soldaat is verkrijgbaar via de Mania webshop: