04 oktober 2015

Agnesz Anna - Cruel World

Vanwege het enorme aantal nieuwe releases laat ik EP’s meestal (met pijn in mijn hart) links liggen, maar af en toe loop ik tegen een EP aan waar ik echt niet omheen kan. Cruel World van Agnesz Anna is zo’n EP. 

Agnesz Anna (Hoekstra) werd geboren in Polen, maar groeide op in Nederland. Het maken van muziek is slechts één van haar talenten, want Agnesz Anna is ook actrice en regisseur. 

Wat mij betreft mag ze zich vanaf nu op de muziek concentreren, want Cruel World is een EP die naar veel meer smaakt. 

Agnesz Anna presenteert zich op haar website als singer-songwriter, maar Cruel World bevat zeker geen doorsnee singer-songwriter muziek. 

De popliedjes van Agnesz Anna zijn in een aantal gevallen net wat toegankelijker dan die van de gemiddelde singer-songwriter en zijn ook nog eens voorzien van afwisselend aangenaam en stekelig elektrisch gitaarwerk. 

Cruel World doet soms denken aan de muziek van 90s bands als Throwing Muses en Belly, maar Agnesz Anna neemt je net zo makkelijk mee terug naar de jaren 70 (Joni Mitchell) of plaatst je met beide benen in het heden (waarbij ik soms wat hoor van PJ Harvey). 

In eerste instantie probeerde ik de songs van Agnesz Anna vooral te vergelijken met de muziek van anderen, maar uiteindelijk hoor ik toch vooral muziek die anders klinkt en dat is een groot goed. 

Cruel World bevat maar vijf songs, maar klinkt zo gevarieerd dat je het idee hebt dat je naar een compleet album aan het luisteren bent. Cruel World is soms hard en stekelig, soms fluweelzacht en mooi gepolijst en altijd zonnig, sprankelend en verrassend. 

Op basis van deze EP schaar ik Agnesz Anna onmiddellijk onder de grote beloften in de Nederlandse popmuziek, maar ik heb het idee dat ze de status van belofte snel ontgroeid zal zijn. Erwin Zijleman

Cruel World ligt niet fysiek in de winkel, maar kan worden verkregen via bandcamp (http://agneszanna.bandcamp.com). Agnesz Anna presenteert haar nieuwe EP vanavond in de Melkweg in Amsterdam (4 oktober, 19.30 uur).