14 oktober 2015

Kodiak Deathbeds - Kodiak Deathbeds

Kodiak Deathbeds is een Amerikaans duo dat bestaat uit Amber Webber en Derek Fudesco. De eerste kennen we van Black Mountain en Lightning Dust, de tweede van Pretty Girls Make Graves en The Cave Singers. 

Dat zijn mooie namen om op voort te bouwen, maar het debuut van Kodiak Deathbeds is zeker geen optelsom van de invloeden uit het verleden. 

Het debuut van het tweetal staat vol met uiterst ingetogen en bijzonder subtiele popliedjes. 

De songs van Kodiak Deathbeds bestaan over het algemeen uit het eenvoudige gitaarspel van Derek Fudesco en de mooie met wat galm omgeven en soms in meerdere lagen opgenomen vocalen van Amber Webber. 

Het levert bijzondere muziek op die misschien nog het best kan worden omschreven als Mazzy Star zonder slaapkamervocalen en ontdaan van alle opsmuk. In het begin is het misschien even wennen aan het uiterst sobere karakter van de muziek van Kodiak Deathbeds, maar wat is het gitaarspel van Derek Fudesco dodelijk effectief en wat zingt Amber Webber prachtig. 

Het titelloze debuut van Kodiak Deathbeds staat vol met intieme folksongs, maar ik ken niet veel platen waarop folksongs zo klinken als op het debuut van dit Canadese duo. De popliedjes van Kodiak Deathbeds zijn uiterst breekbaar, maar de muziek van het duo is ook opvallend bezwerend. 

Het debuut van Kodiak Deathbeds is een plaat die zich misschien niet heel makkelijk opdringt, maar wanneer je je openstelt voor de ingetogen muziek van het tweetal ben je verkocht en zorgen de tien prachtsongs op dit debuut voor het zo noodzakelijke dagelijkse moment van rust. 

Kodiak Deathbeds beheerst op haar debuut de kunst van het weglaten en maakt muziek die niet meer nodig heeft dan de essentie. Het levert een prachtdebuut op dat heel veel aandacht verdient. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com  cd    Koop bij bol.com   cd+LP