01 oktober 2015

Ryan Adams - 1989

Op het een jaar geleden verschenen 1989 verruilde Taylor Swift de country definitief voor de pop. Het heeft haar zeker geen windeieren gelegd, maar de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek die haar eerdere platen nog wel konden waarderen, vonden op 1989 over het algemeen maar weinig van hun gading. 

Dat 1989 wel degelijk de nodige goede songs bevat blijkt uit de remake die nu is gemaakt door niemand minder dan Ryan Adams. 

Ryan Adams raakte verslingerd aan 1989 na zijn liefdesbreuk en heeft er nu een ware breakup-plaat van gemaakt. 

De uptempo songs op de plaat krijgen een vertolking waar Bruce Springsteen en zijn E-Street Band zich niet voor zouden schamen, maar het mooist zijn toch de meer ingetogen songs, waarin Ryan Adams de songs van 1989 voorziet van de countryinvloeden die Taylor Swift vorig jaar vergat toe te voegen. 

Ik vind 1989 van Taylor Swift niet eens zo’n hele slechte plaat, maar de versie van Ryan Adams is veel en veel beter. Waar de songs van Taylor Swift redelijk aan de oppervlakte blijven, graven de versies van Ryan Adams dieper. De popsongs van Taylor Swift zijn opeens groots klinkende rocksongs vol energie of sobere en ontroerende rootssongs vol emotie. 

Wanneer je 1989 van Taylor Swift niet kent, lijkt het er op dat Ryan Adams een van zijn betere platen van de laatste jaren heeft gemaakt. In werkelijkheid gaat een deel van de credits naar de Amerikaanse superster Taylor Swift, al is het Ryan Adams die laat horen hoe de prima songs van 1989 echt moeten klinken. 

Ryan Adams is de laatste jaren meer dan eens afgeschreven, maar deze bijzondere versie van een ‘million seller’ laat horen dat we nog steeds rekening moeten houden met het voormalige wonderkind. Erwin Zijleman

1989 van Ryan Adams ligt pas eind oktober in Nederland in de winkel. Via Amazon (zie de banner hieronder) is de plaat al wel te verkrijgen.