17 oktober 2015

Amy Helm - Didn't It Rain

Amy Helm is de dochter van de Levon Helm, die furore maakte als drummer van The Band. Ook haar moeder, Libby Titus, was geen onbekende in de muziek en had na haar scheiding van Levon bovendien lange tijd een relatie met Dr. John die zich ook over de jonge Amy ontfermde. 

Amy Helm kreeg de muziek daarom met de paplepel ingegoten en ging al op jonge leeftijd met muziek aan de slag. 

Het levert pas op 45-jarige leeftijd een debuut op, maar uit de lucht vallen komt Amy Helm natuurlijk niet. 

Amy Helm heeft een flinke staat van dienst als sessiemuzikant (onder andere op de latere soloplaten van haar vader) en voerde bovendien lange tijd de met name in de Verenigde Staten populaire band Ollabelle aan. 

Didn’t It It Rain is het onlangs verschenen solodebuut van Amy Helm en wat is het een sterke plaat. Amy Helm kreeg heel wat muziek met de paplepel ingegoten en al deze muziek heeft ze verwerkt in een authentiek klinkend maar ook eigen geluid. 

Didn’t It Rain is een tijdloze plaat vol invloeden uit de folk, rockabilly, funk, soul, r&b, jazz, country, blues en nog wat genres. De plaat klinkt soms zwoel en swampy, maar net zo makkelijk heerlijk koel en traditioneel. 

Amy Helm heeft dankzij haar ervaring en naam flink wat goede muzikanten om zich heen verzameld en deze zorgen voor een veelzijdig geluid dat uiterst ingetogen kan zijn, maar ook meer dan eens het dak er af blaast. Dat laatste doet Amy Helm ook met haar stem, want wat kan ze in veel genres uit de voeten en wat klinkt het allemaal krachtig en emotievol, of juist ingetogen en klein, want ook dat kan deze Amerikaanse als geen ander. 

Omdat ook de songs van Amy Helm stuk voor stuk overtuigen, mag best gesproken worden van een memorabel solodebuut, al blijft het gek om de gelouterde Amerikaanse muzikante als debutante te beschouwen. Debuut of niet, Didn’t It Rain is goed genoeg om te concurreren met het beste dat momenteel in het rootsgenre verschijnt. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com