06 oktober 2015

Don Henley - Cass County

Bij Don Henley denk je onmiddellijk aan The Eagles. De karakteristieke stem van de Amerikaan is nauw verbonden met meerdere wereldhits, maar ook met een aantal van de betere countryrock platen aller tijden. 

Ook het solowerk van Don Henley mag er tot dusver zijn, al schoof de Eagles zanger op deze platen steeds meer op richting radiovriendelijke popmuziek. 

Op het onlangs verschenen Cass County geeft Don Henley zijn countryrock wortels weer wat meer ruimte en dat levert een hele mooie plaat op. 

In een aantal tracks op de plaat kiest Don Henley voor duetten, waarvoor onder andere Miranda Lambert, Mick Jagger, Merle Haggard en Dolly Parton opdraven, maar de meeste tracks draagt hij in vocaal opzicht zelf en dat kan hij als geen ander. Don Henley is de 65 inmiddels ruim gepasseerd, maar hij zingt nog net zo goed of misschien zelfs wel beter dan in zijn beste jaren. 

In muzikaal opzicht is Cass County een stuk traditioneler of op zijn minst een stuk meer roots georiënteerd dan zijn voorgangers, waarbij overigens tal van raakvlakken met de muziek van The Eagles zijn te vinden. 

Don Henley had op zijn vorige soloplaten een voorkeur voor groots klinkende songs, maar kiest nu voor de relatieve eenvoud. Dat lijkt op het eerste gehoor niet heel opzienbarend, maar het levert uiteindelijk een kwalitatief hoogstaande rootsplaat op, die de concurrentie op vocaal en muzikaal opzicht makkelijk voor blijft. 

Hiernaast blijft Don Henley een meester in het schrijven van songs die je soms decennia bij kunnen blijven en dat is een zeldzame kwaliteit. Ik had geen hele hoge verwachtingen van de eerste soloplaat van Don Henley in 15 jaar tijd, maar Cass County heeft me in alle opzichten aangenaam verrast. Erwin Zijleman