22 oktober 2015

Elyse Weinberg - Greasepaint Smile

Je zou verwachten dat alle vergeten parels uit het verleden zo langzamerhand wel een keer van de plank zijn gekomen, maar dat is niet het geval. Nog steeds duiken interessante releases uit een ver verleden op. 

Greasepaint Smile van Elyse Weinberg stamt uit 1969 en blijkt er één die liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters niet mogen missen. 

Elyse Weinberg debuteerde ergens aan het eind van de jaren 60 met een titelloze plaat en maakte deel uit van de Laurel Canyon scene, die talloze vrouwelijke singer-songwriters zou voortbrengen, onder wie natuurlijk Joni Mitchell. 

Het aanbod was destijds zo groot dat een niet heel succesvol debuut meteen zorgde voor een streep door de naam en dat overkwam ook Elyse Weinberg. Greasepaint Smile werd daarom in 1969 niet eens uitgebracht en Elyse Weinberg verdween in de anonimiteit. 

Ten onrechte naar nu blijkt, want de destijds niet uitgebrachte tweede plaat van de van oorsprong Canadese singer-songwriter blijkt een waar pareltje. Dat Greasepaint Smile destijds niet werd uitgebracht is overigens best bijzonder, want Elyse Weinberg laat zich op haar tweede plaat bijstaan door onder andere J.D. Souther, Nils Lofgren en Neil Young, die er een lekker gruizige gitaarsolo tegenaan gooit. 

Greasepaint Smile bevat een aantal ingetogen songs met fraai gitaargetokkel en weemoedige vocalen en en aantal wat stevigere songs met invloeden uit de psychedelica en lekker stevig gitaarwerk. 

Elyse Weinberg laat op Greasepaint Smile horen dat ze een bijzondere zangeres is en dat bijzondere hoor je ook terug in haar songs. De plaat had in 1969 gewoon moeten verschijnen en had inmiddels een bescheiden klassieker moeten zijn. 

Dat is niet gebeurd, maar voor eerherstel is het gelukkig nooit te laat. Greasepaint Smile van Elyse Weinberg is een hele interessante plaat, die er ook meer dan 45 jaar na de geplande release nog zeer toe doet. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com    cd   Koop bij bol.com   LP