12 oktober 2015

Patty Griffin - Servant Of Love

Het is volgend jaar al weer 20 jaar geleden dat Patty Griffin haar debuut uitbracht. Sindsdien heeft ze volgens Allmusic.com alleen maar viersterrenplaten uitgebracht. 

Dat vind ik eerder een voorzichtige inschatting dan overdreven, want in mijn optiek zitten er toch een paar tussen die net wat meer verdienen. 

Desondanks is de muziek van Patty Griffin lang niet bij alle liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek bekend. Waar dat aan ligt weet ik niet, al zal het feit dat een plaat van Patty Griffin je niet in de koude kleren gaat zitten vast meespelen. 

Ook Servant Of Love is weer een buitengewoon intense plaat met voornamelijk ingetogen songs die je vastgrijpen en niet zomaar los laten. 

Patty Griffin heeft haar nieuwe plaat voorzien van een donker en wat broeierig geluid dat je meeneemt naar het Zuiden van de Verenigde Staten. Het is een veelzijdig geluid waarin volop ruimte is voor invloeden uit de folk, maar waarin ook invloeden uit de country, bluegrass, jazz en psychedelica met enige regelmaat opduiken. 

Servant Of Love is een plaat over de zonnige en de minder zonnige kanten van de liefde en daar kan Patty Griffin over meepraten. Het levert een serie intense, vaak indringende en lang niet altijd makkelijk te doorgronden songs op, die zowel in muzikaal als in vocaal opzicht indruk maken. Over de stem van Patty Griffin zijn de meningen verdeeld, maar persoonlijk vind ik het een van de meest aansprekende en een van de meest veelzijdige stemmen in het genre. 

De combinatie van een donkere en broeierige instrumentatie, de emotievolle vocalen van Patty Griffin en songs van een niveau waarvan de meeste singer-songwriter alleen maar kunnen dromen, leverde sinds 1996 al geregeld prachtplaten op en ook Servant Of Love is er weer een. 

Leg hem zeker niet te snel opzij, want het is er ook nog eens een die veel mooier wordt wanneer je hem wat vaker hebt gehoord. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com    cd   Koop bij bol.com  LP