07 oktober 2015

Gilmore & Roberts - Conflict Tourism

Katriona Gilmore en Jamie Roberts maken inmiddels al een aantal jaren platen. Conflict Tourism is, als ik goed geteld heb, de vierde en ik vind het een hele mooie. 

Gilmore en Roberts maken deel uit van de Britse folk scene, maar maken zeker geen doorsnee folk. De songs van het tweetal zijn soms traditioneel, maar even vaak speels en avontuurlijk. 

Het speelse element in de muziek van Gilmore & Roberts contrasteert fraai met de zwaardere maatschappelijke thema’s die het tweetal aansnijdt, waaronder de zeer actuele vluchtelingenproblematiek, die de songs op Conflict Tourism voorziet van extra emotionele lading. 

Katriona Gilmore en Jamie Roberts zijn beiden voorzien van mooie stemmen, die het individueel prima doen, maar aan kracht winnen wanneer de twee samen zingen. Een mooi voorbeeld van 1+1=3. 

Het avontuur schuilt over het algemeen in de instrumentatie, die subtiel maar zeer veelzijdig en trefzeker is en de songs van Gilmore & Roberts voorziet van extra diepte. 

Door de traditionele folk accenten in de songs op Conflict Tourism is het een plaat die liefhebbers van Britse folk zeer zal bevallen, maar de nieuwe plaat van Gilmore & Roberts moet ook in veel bredere kring kunnen aanspreken. Zelf ben ik vooral gecharmeerd van de geweldige stem van Katriona Gilmore, die in vocaal opzicht wat meer afstand neemt van de kaders van de Britse folk dan Jamie Roberts. 

Wat verder opvalt is de hoge kwaliteit van de songs van het tweetal. Conflict Tourism bevat mooie luisterliedjes, maar ook volop songs die dieper onder de huid kruipen en songs die ook na vele keren horen nog weten te verrassen. De bijzonder mooie instrumentatie en productie maken het beeld compleet. Conflict Tourism is een hele sterke plaat, die ook in Nederland alle aandacht verdient. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com