13 oktober 2015

Frankie Lee - American Dreamer

Je hebt van die platen die je talloze keren moet horen voordat het kwartje valt, maar er zijn ook platen die al na een paar akkoorden een onuitwisbare indruk hebben gemaakt. American Dreamer van ene Frankie Lee valt in deze laatste categorie. 

Openingstrack High And Dry was pas een paar seconden onderweg toen ik het al voor de eeuwigheid had opgeslagen. En wat voor de openingstrack geldt, geldt voor heel veel songs op American Dreamer. 

Frankie Lee werd geboren aan de oevers van de Mississippi, maar groeide op in Minneapolis. Na een aantal jaren in Austin gewerkt te hebbe, keerde Frankie Lee voor het maken van zijn debuut terug naar Minnesota. Het had wat voeten in de aarde voordat het debuut er ook echt was, maar wat is het een prachtplaat geworden. 

Frankie Lee serveert op American Dreamer een rootsy cocktail die bestaat uit twee delen Bob Dylan, een deel Bruce Springsteen, een deel Ryan Adams en een deel Frankie Lee. Door de invloeden uit de muziek van groten als Bob Dylan, Bruce Springsteen en Ryan Adams klinkt American Dreamer bekend en aangenaam in de oren, maar het zijn de eigen invloeden van Frankie Lee die het debuut van de Amerikaan memorabel maken. 

Frankie Lee heeft een stem die zijn gelijke niet kent en het is een stem om zielsveel van te houden. Het vormt de basis voor subtiel geïnstrumenteerde en stuk voor stuk direct memorabele songs. 

Frankie Lee slaagt er in om vrijwel onmiddellijk te verleiden met zijn songs, maar het zijn ook songs die over meer diepte beschikken dan je op het eerste gehoor zult vermoeden. Frankie Lee kiest maar zelden voor het grote gebaar, maar bouwt zijn songs op subtiele wijze op, wat zorgt voor meeslepende songs die een steeds diepere indruk maken. 

Het is een week of drie geleden dat ik het debuut van Frankie Lee in handen kreeg en ik ben inmiddels compleet verslingerd aan dit debuut. Wanneer we aan het eind van 2015 de balans opmaken zou dit wel eens een van de meest memorabele debuten van het jaar kunnen zijn. Alle reden dus om deze Frankie Lee en zijn prachtdebuut met zijn allen te omarmen. Erwin Zijleman

Koop bij bol.com   cd    Koop bij bol.com   LP