10 oktober 2015

Malojian - Southlands

Ik ontvang wekelijks stapels nieuwe releases, waarvan het merendeel past in het hokje rootsmuziek of het hokje singer-songwriter. 

Mede door het grote aanbod valt het niet mee om op te vallen in deze grote stapel, maar zo af en toe zit er een plaat tussen die onmiddellijk de aandacht weet te trekken. Southlands van Malojian is zo’n plaat. 


Malojian is een band rond de uit het Noord-Ierse Belfast afkomstige Stevie Scullion. Malojian laat zich op Southlands zeker beïnvloeden door de Britse folk, maar de plaat klinkt bij vlagen ook heel Amerikaans. 


Het valt niet mee om Southlands in het juiste hokje te duwen. Malojian maakt mooie en gloedvolle popmuziek die opvalt door de lome instrumentatie en de bijzondere stem van Stevie Scullion. 


Het is stem die herinnert aan de grote singer-songwriters uit de jaren 70 en aan de folk- en countryrock uit dezelfde periode. Southlands staat vol met tijdloze popliedjes die uit diezelfde jaren 70 lijken te stammen, maar het zijn zeker geen popliedjes die alleen maar aangenaam voortkabbelen. Malojian sluit het ene moment aan bij de oude Britse folk, het volgende moment bij hedendaagse rootsmuziek, om vervolgens weer terug te keren naar de perfecte popliedjes uit de jaren 70. 


Heerlijk wegdromen kan hierbij ruw worden verstoord door een gierende gitaar of juist worden versterkt door honingzoete melodieën. De songs van Malojian herinneren niet alleen aan folk, alt-country of 70s pop, maar doen ook wel wat denken aan de intieme en melancholische muziek van Elliott Smith; een volgende reden om eens naar Southlands te luisteren. Beatlesque accenten maken het veelkleurige karakter van Southlands compleet. 


Zelf heb ik de plaat heel lang op de stapel laten liggen, maar toen de plaat voor het eerst uit de speakers kwam was ik verkocht. En dat ben ik nog steeds. Sterker nog, Southlands van Malojian wordt alleen maar leuker, mooier en dierbaarder. Erwin Zijleman


Southlands van Malojian ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via bandcamp (https://malojian.bandcamp.com/album/southlands) en nu ook via de mailorder van Lucky Dice (http://www.luckydice.nl).