31 oktober 2015

Krista Detor - Barely

Het is al weer bijna tien jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met de muziek van Krista Detor. 

Mudshow, de tweede plaat van de singer-songwriter uit Californië, sloeg in als de spreekwoordelijke bom en is me tot de dag van vandaag zeer dierbaar. 

Cover Their Eyes uit 2007, Chocolate Paper Suites uit 2010 en Flat Earth Diary uit 2014 deden niet onder voor het zo memorabele Mudshow, waardoor ik inmiddels een stapeltje Krista Detor platen in huis heb dat ik koester. 

Dit stapeltje is onlangs weer wat hoger geworden door de release van Barely. 

Krista Detor opereert nog altijd grotendeels in de obscuriteit en moet bergen verzetten om een nieuwe plaat te kunnen maken. Als die bergen eenmaal verzet zijn kun je maar het beste een prachtplaat maken en dat heeft Krista Detor ook met Barely weer gedaan. 

Net als op haar vorige platen slaat Krista Detor op Barely een brug tussen singer-songwriter pop uit de jaren 70 en hedendaagse Amerikaanse rootsmuziek. Het is ook dit keer muziek die zich als een warme deken om je heen slaat. Krista Detor beschikt over een warme maar ook gevoelige stem en kiest voor een instrumentatie die nog wat extra warmte toevoegt. 

Zoals de titel al doet vermoeden is Barely wat meer ingetogen dan de vorige platen van Krista Detor en dat bevalt me wel. Waar veel singer-songwriters in een wat kalere muzikale setting makkelijk onderuit gaan, komt op Barely de pure klasse van Krista Detor alleen maar nadrukkelijker aan de oppervlakte. Dat hoor je in de prachtige vocalen, in de hierop aansluitende subtiele instrumentatie en vooral ook in de tijdloze songs van Krista Detor, die herinneren aan de songs van de allerbesten in het genre. 

Sinds de komst van Barely van Krista Detor zijn de mooie herfstkleuren gebleven en is de zon weer gaan schijnen. Dat zal buiten wel weer ophouden, maar zolang Barely uit de speakers komt hou ik binnen de schoonheid en warmte vast. Prachtige plaat. Wederom. Erwin Zijleman

Barely van Krista Dekor ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via onder andere iTunes (https://itunes.apple.com/gm/album/barely/id1044671656), haar label (http://www.fishrecords.co.uk/kristadetorbarely.html) en Amazon (zie de banner hieronder).

De komende maand is Krista Detor te zien op de Nederlandse podia. Ook zeer de moeite waard:
vrijdag 30 oktober, 20:00 - De Miente, Oosterwolde
vrijdag 6 november, 20:15 - Acoustic Alley, Den Haag 
zaterdag 7 november, t.b.a. -
 Concertzaal Oosterbeek 
zondag 8 november, 15:00 - Odeon Cultuurhuis, Tweede  Exloërmond
zaterdag 14 november, 20:00 - Tangelder presenteert, Middelburg