06 augustus 2020

Lynn Miles - We'll Look For Stars

Lynn Miles draait al een aantal decennia mee, maar maakt diepe indruk met haar nieuwe album dat prachtig klinkt en je bij de strot grijpt met een fraai doorleefd klinkende stem
We’ll Look For The Stars had ik bijna over het hoofd gezien en wat zou dat zonde zijn geweest. Het nieuwe album van de Canadese singer-songwriter is immers een album waarop werkelijk alles klopt. De instrumentatie en productie zijn zeer smaakvol, de songs zijn veelzijdig en aansprekend en dan is er ook nog eens de doorleefde stem van Lynn Miles, die door de ziel snijdt als een warm mes door de boter. We’ll Look For The Stars wordt de afgelopen weken terecht bejubeld door een selecte groep critici en die hebben het absoluut bij het juiste eind. We’ll Look For Stars van Lynn Miles is van de eerste tot en met de laatste noot een uitermate indrukwekkende prachtplaat.

Lynn Miles voert deze maand de EuroAmericana Chart aan met haar laatste album We’ll Look For Stars. Het illustreert dat de muziek van de Canadese singer-songwriter wordt gewaardeerd door een grote groep liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek in Nederland en daarbuiten. 

Zonder de nummer 1 positie in de aansprekende lijst vol rootsmuziek had ik ook het nieuwe album van Lynn Miles waarschijnlijk over het hoofd gezien, want mijn relatie met de muziek van de singer-songwriter uit Ottawa, die al in 1987 debuteerde, is vooralsnog geen gelukkige. 

Als ik kijk naar de stapel albums die Lynn Miles de afgelopen decennia heeft uitgebracht heb ik er maar twee beluisterd. Night In A Strange Town uit 1999 vond ik destijds prachtig (en wordt niet voor niets beschouwd als het meesterwerk van Lynn Miles) en aan Love Sweet Love uit 2006 heb ik eerlijk gezegd geen duidelijke herinneringen, maar ik herken de cover. De rest ken ik eigenlijk niet, maar na beluistering van We’ll Look For Stars kan ik alleen maar concluderen dat ook het nieuwe album van de Canadese singer-songwriter zeer de moeite waard is. 

We’ll Look For Stars opent indringend met een track waarin we alleen een piano en de stem van Lynn Miles horen. De pianoklanken zijn mooi en stemmig, maar het is de stem van de singer-songwriter uit Ottawa die alle aandacht opeist. Het is een stem vol gevoel, emotie en doorleving, maar het is ook een stem met een duidelijk eigen geluid. Alleen het allergrootste ijskonijn krijgt waarschijnlijk geen brok in de keel bij beluistering van de openingstrack van We’ll Look For Stars, maar ik was direct diep onder de indruk. 

Van mij had Lynn Miles een album vol met sober gearrangeerde pianosongs mogen maken, maar in de tweede track laat ze een wat voller, maar nog altijd ingetogen geluid horen, dat haar muziek wat meer de richting van de folk en country op duwt. De instrumentatie blijft ondanks het wat vollere geluid buitengewoon stemmig en bevat nog altijd een randje melancholie. Het is een randje dat fraai verder wordt uitgebouwd met de stem van Lynn Miles, die wederom indruk maakt met doorleefde vocalen. 

Heel af en toe hoor ik wat van Dar Williams, maar Lynn Miles heeft ook een stemgeluid dat herinnert aan het verre verleden, wat van We’ll Look For Stars een tijdloos album maakt. Ook wanneer het geluid nog wat voller wordt en voorzichtig de zon doorbreekt in het geluid van Lynn Miles, blijft de Canadese singer-songwriter indruk maken met mooie klanken en met een stem die zich genadeloos opdringt en al het gevoel moeiteloos weet over te dragen aan de luisteraar. 

Alles op het nieuwe album van Lynn Miles klinkt even smaakvol, zeker wanneer ook pedal steel virtoous Greg Leisz nog eens aanschuift. De instrumentatie is veelzijdig, maar altijd subtiel en trefzeker en ook de veelkleurige stem van de Canadese singer-songwriter weet iedere keer de juiste snaar te raken. We’ll Look For Stars is een rootsalbum dat zich onmiddellijk opdringt, maar het is ook een album dat niet snel verveelt en eigenlijk alleen maar beter wordt. 

Het is vooral de stem van Lynn Miles die me steeds weer kippenvel bezorgt, maar We’ll Look For Stars is uiteindelijk een rootsalbum waarop alles klopt. Goede songs, mooie verhalen, een fraai en verzorgd geluid, voldoende variatie en steeds weer die stem die van alles met je doet. Prachtig. Erwin Zijleman

De muziek van Lynn Miles is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse distributeur: https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/well-look-for-stars-2.


We'll Look For Stars van Lynn Miles is verkrijgbaar via de Mania webshop: