09 augustus 2020

Mary Chapin Carpenter - The Dirt And The Stars

Een volgend topalbum van Mary Chapin Carpenter, die inmiddels al een aantal decennia hele goede albums maakt, maar de afgelopen jaren in absolute topvorm verkeert
Een beetje melancholie is Mary Chapin Carpenter niet vreemd en daarom is ook The Dirt And The Stars weer een album dat beter past in de herfst dan op een snikhete zomerdag. Toch valt er ook op deze zomerdag weer veel te genieten, want de Amerikaanse singer-songwriter heeft wederom een topalbum afgeleverd. Ook The Dirt And The Stars werd weer geproduceerd door Ethan Johns en die weet precies in welke setting de doorleefde stem van Mary Chapin Carpenter het best tot zijn recht komt. De instrumentatie en productie zijn prachtig en dat geldt ook voor de zang, de songs en de verhalen van de Amerikaanse singer-songwriter, die al decennia met de besten mee kan.

De Amerikaanse singer-songwriter Mary Chapin Carpenter debuteerde in 1987 en heeft sindsdien een bijzonder indrukwekkend CV opgebouwd. In de jaren 90 verzamelde ze de ene na de andere Grammy en gingen haar vooral country getinte albums als warme broodjes over de toonbank, maar als ik een keuze mag maken uit het inmiddels imposante oeuvre van Mary Chapin Carpenter, kies ik voor de albums die ze de afgelopen jaren uitbracht. 

Het in 2015 verschenen en met de gewilde Nashville producer Dave Cobb gemaakte The Things That We Are Made Off en het door Ethan Johns geproduceerde Sometimes Just The Sky uit 2018 haalden mijn jaarlijstje en daar kan ook het deze week verschenen The Dirt And The Stars zomaar in belanden. 

Ook op The Dirt And The Stars werkt de Amerikaanse singer-songwriter samen met de gelouterde producer Ethan Johns. Het nieuwe album van de muzikante uit Virginia werd ook dit keer gemaakt met haar eigen band en ook dit keer verhuisde het hele gezelschap naar de Real World Studios van Peter Gabriel in het Zuid-Engelse Bath, waar het album nagenoeg live werd opgenomen. 

Toch is The Dirt And The Stars niet helemaal te vergelijken met de terecht bejubelde voorganger, want waar Mary Chapin Carpenter op haar vorige album oudere songs uit haar eigen catalogus opnieuw bewerkte, schreef ze voor The Dirt And The Stars een aantal nieuwe songs. 

Ethan Johns tekent ook dit keer voor een prachtig geluid, waarin flink wat instrumenten opduiken, maar dat zeker niet overvol is. Met name het snarenwerk op het album is weer van hoge kwaliteit, wat ook niet zo gek is wanneer je een beroep kunt doen op een topkracht als Duke Levine, die prachtig ingetogen speelt, maar ook een paar keer mag soleren. 

Mary Chapin Carpenter wordt al een aantal decennia geprezen om haar songwriting skills en ook op The Dirt And The Stars zijn de songs van een bijzonder hoog niveau. Het zijn songs die onmiddellijk vertrouwd en memorabel klinken en die warm aanvoelen door de bijzonder mooie instrumentatie en productie. Minstens even mooi is de zang van Mary Chapin Carpenter, die wat donkerder en doorleefder klinkt dan in haar jonge jaren. Het is een stem die wat mij betreft alleen maar aan kracht heeft gewonnen en je op The Dirt And The Stars onmiddellijk grijpt. 

Mary Chapin staat niet bekend om haar vrolijke teksten en ook de songs op haar nieuwe album staan weer deels in het teken van persoonlijk leed, waarna de Amerikaanse singer-songwriter ook nog eens stil staat bij de slechte staat waarin haar vaderland verkeert. 

Ik was zoals eerder gezegd bijzonder onder de indruk van de vorige twee albums van Mary Chapin Carpenter, maar het donkere en doorleefde The Dirt And The Stars is nog net wat mooier en behoort absoluut tot de beste albums die Mary Chapin Carpenter in haar inmiddels vijf decennia bestrijkende carrière heeft gemaakt. Het is ook een veelzijdig album want de muzikante uit Virginia bestrijkt binnen de Amerikaanse rootsmuziek inmiddels een breed palet. Midden in de zomer een album uitbrengen is misschien geen handige keuze en het donkere The Dirt And The Stars past ook niet heel goed bij de temperaturen van het moment, maar het is echt een album om te koesteren. Erwin Zijleman

The Dirt And The Stars van Mary Chapin Carpenter is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP, 29,99 euro
CD, 16,99 euro