13 augustus 2020

Milly Tabak & The Miltones - Honest Woman

Wat je van ver haalt is echt niet altijd lekkerder, maar het tweede album van de Nieuw-Zeelandse Milly Tabak en haar band The Miltones is zeker niet te versmaden
Americana met vooral invloeden uit de blues en soul en een randje pop en rock, een hecht spelende band met onder andere een prima gitarist, tijdloos klinkende songs die bijzonder aangenaam blijven hangen en dan ook nog eens een uitstekende zangeres, die wel wat aan Stevie Nicks doet denken, maar dan met een rauw randje. Honest Woman van Milly Tabak en haar band The Miltones heeft echt heel veel te bieden en kan de concurrentie met soortgenoten uit de Verenigde Staten makkelijk aan. Het debuut van Milly Tabak werd in Nieuw-Zeeland warm ontvangen, dit tweede album verdient wereldwijd een warm welkom.

Milly Tabak is een uit Auckland, Nieuw-Zeeland, afkomstige singer-songwriter, die samen met haar band The Miltones deze week haar tweede album afleverde. 

Een Nieuw-Zeelandse muziekcriticus omschrijft de muziek van Milly Tabak fraai als “Stevie Nicks on Janis Joplin’s drugs”. Het is grappig, want ik moest bij de eerste noten van de zang op Honest Woman inderdaad direct aan Stevie Nicks denken, maar het is wel Stevie Nicks met hier en daar een rauw randje. 

Het is niet alleen de stem van Milly Tabak die aan Stevie Nicks doet denken, want hoewel de Nieuw-Zeelandse muzikante in muzikaal opzicht uit een net wat ander vaatje tapt dan haar Amerikaanse voorbeeld, staat Honest Woman vol met songs waarmee ook Stevie Nicks uitstekend uit de voeten zou kunnen. 

De muziek van Milly Tabak past in veel gevallen in het hokje Americana. Honest Woman verwerkt invloeden uit met name de blues en de soul en vermengt deze invloeden met flik wat pop en rock. Het levert een aangenaam album op, dat eigenlijk in alle opzichten indruk maakt. Milly Tabak en haar band The Miltones oogstten twee jaar geleden al veel lof in Nieuw-Zeeland, maar het nieuwe album verdient het om ook buiten de Nieuw-Zeelandse landsgrenzen te worden opgepikt. 

De stem van Milly Tabak is wat mij betreft het sterkste wapen dat wordt ingezet op Honest Woman. De singer-songwriter uit Auckland beschikt, ondanks de gelijkenis met de stem van Stevie Nicks, over een bijzonder stemgeluid. Het is een stemgeluid dat zwoel en verleidelijk kan klinken, maar ook rauw en direct. Het tilt de songs op Honest Woman een flink stuk op. Met die songs is overigens ook helemaal niets mis. Alle songs op Honest Woman liggen bijzonder lekker in het gehoor en dringen zich makkelijk op. 

En dan hebben we ook The Miltones nog. De band van Milly Tabak zet een bijzonder aangenaam rootsgeluid neer met vooral impulsen uit de blues en de soul. Het is een tijdloos klinkend geluid met fraaie bluesy gitaarlicks, soulvolle gitaarlijnen, prachtig klinkende orgeltjes en een gloedvol spelende ritmesectie. 

Honest Woman neemt je met grote regelmaat mee terug naar de jaren 70 en klinkt dan als een bluesy versie van Fleetwood Mac (wat zomaar had gekund als de band niet volledig was gezwicht voor de pop), maar Milly Tabak kan ook uit de voeten als een gedreven souldiva. Ondanks de flarden jaren 70 die opduiken in het geluid van Milly Tabak en The Miltones is Honest Woman ook een eigentijds klinkend album, zeker wanneer net wat meer pop wordt toegevoegd aan het geluid. 

Ondanks het feit dat afstanden tegenwoordig snel kunnen worden overbrugd, is Nieuw-Zeeland nog altijd heel ver weg. Milly Tabak en haar band zullen daarom minder snel de aandacht trekken dan haar Amerikaanse soortgenoten, maar de Nieuw-Zeelandse muzikante kan haar concurrenten makkelijk aan. 

Zeker als er op Honest Woman gas wordt teruggenomen en de spanning langzaam wordt opgebouwd zijn zowel de instrumentatie als de vocalen prachtig en spat het talent van Milly Tabak uit de speakers. Alle reden dus om eens te luisteren naar de muziek van Milly Tabak en The Miltones. Niet alles dat je van ver haalt is lekker, maar Honest Woman is het absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van Milly Tabak & The Miltones is verkrijgbaar via bandcamp: https://millytabakandthemiltones.bandcamp.com.