20 augustus 2020

Fantastic Negrito - Have You Lost Your Mind Yet?

Fantastic Negrito springt op Have You Lost Your Mind Yet? van de hak op tak, maar imponeert uiteindelijk toch met een zeer bonte, maar ook coherente mix van invloeden en stijlen
Luister naar het nieuwe album van Fantastic Negrito en je moet haast wel aan Prince denken. Soul en funk, heerlijk gitaarwerk, songs die kunnen ontaarden in jams of in tijdloze popsongs en de nodige eigenzinnigheid: Have You Lost Your Mind Yet? ademt Prince, maar Fantastic Negrito kiest ook zeker een eigen weg door er nog flink wat invloeden bij te slepen, waaronder invloeden uit de blues. Have You Lost Your Mind Yet? slingert je continu heen en weer tussen invloeden en stijlen, maar het is ook een heerlijk zomers album waarop je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Het is mijn eerste kennismaking met Fantastic Negrito, maar het smaakt naar veel meer.

Ik heb me tot dusver niet echt verdiept in de muziek van Fantastic Negrito, het alter ego van de Amerikaanse muzikant Xavier Dphrepaulezz (het kiezen van een artiestennaam is een begrijpelijke keuze), maar het deze week verschenen Have You Lost Your Mind Yet? is behoorlijk binnen gekomen. 

Op zijn vierde album als Fantastic Negrito maakt Xavier Dphrepaulezz immers diepe indruk met een bonte mix aan invloeden en een geluid dat het extra goed doet wanneer de temperaturen stijgen tot zomerse waarden. 

Het geluid van Fantastic Negrito wordt vaak omschreven als blues, maar invloeden uit de blues vormen slechts een deel van het geluid op Have You Lost Your Mind Yet?, dat net zo makkelijk put uit de soul, funk, gospel, hiphop, R&B en rock. Al deze invloeden worden verwerkt in een totaalgeluid dat niet alleen opvallend bont, maar ook verrassend consistent klinkt. 

Bij beluistering van Have You Lost Your Mind Yet? kan ik niet uit onder het noemen van één naam: Prince. Zeker wanneer Fantastic Negrito soulvol of funky klinkt, is Have You Lost Your Mind Yet? een album dat Prince gemaakt zou kunnen hebben en waarschijnlijk nog graag ook. Het is echter een album dat Prince niet gemaakt heeft. Daarvoor verwerkt Fantastic Negrito net wat teveel invloeden die onderbelicht bleven bij het genie uit Minneapolis en kiest hij ook voor net wat andere instrumenten, waaronder een heerlijk klinkend Hammond orgel. Bovendien gaat de Amerikaanse muzikant vaak ver terug in de tijd en komt hij terecht in een tijdperk waarin Prince nog slechts kon dromen van een bestaan als superster. 

Have You Lost Your Mind Yet? laat zich bovendien zeker niet alleen beïnvloeden door het werk van Prince. Hier en daar klinkt het album soulvol en funky, maar Fantastic Negrito kan ook uit de voeten met authentiek klinkende blues of met muziek die niet zou misstaan in het hokje “classic rock”. 

Zeker bij herhaalde beluistering is Have You Lost Your Mind Yet? de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het is een zeer goed gevulde platenkast. Fantastic Negrito kan in een paar noten schakelen van vintage Deep Purple naar vintage Prince om vervolgens binnen net zoveel noten over te schakelen naar stokoude soul, gedreven gospel of juist moderne R&B. 

Door alle invloeden en alle stijlwisselingen is Have You Lost Your Mind Yet? zo af en toe een wel erg bonte lappendeken, al zijn de momenten waarop Xavier Dphrepaulezz vaker van kleur verschiet dan een kameleon in een bloementuin ook precies de momenten waarop Have You Lost Your Mind Yet? de meeste indruk maakt. 

Wanneer de muziek lijkt te bestaan uit jams lijkt Prince weer opgestaan en direct aan de slag gegaan met de muziek van 2020, zeker wanneer Fantastic Negrito ook nog eens geweldige gitaarsolo’s uit de hoge hoed tovert of de soul en funk uit zijn tenen haalt. Tegenover de wat fragmentarische stukken op Have You Lost Your Mind Yet? staan overigens ook songs die onmiddellijk memorabel en volstrekt tijdloos klinken. 

In muzikaal en vocaal opzicht is het allemaal geweldig, maar ook in tekstueel opzicht maakt Xavier Dphrepaulezz zich er niet makkelijk af en stelt hij genadeloos misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak. Ik grijp nog heel vaak naar de stapel albums die Prince ons heeft nagelaten, maar ook Have You Lost Your Mind Yet? van Fantastic Negrito gaat nog vaak langs komen. Erwin Zijleman

De muziek van Fantastic Negrito is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://fantasticnegritomusic.bandcamp.com/album/have-you-lost-your-mind-yet.


Have You Lost Your Mind Yet? van Fantastic Negrito is verkrijgbaar via de Mania webshop: