07 augustus 2020

Thanya Iyer - KIND

Thanya Iyer neemt je met haar fascinerende muziek vol invloeden mee naar surrealistische landschappen, die vervolgens sneller van kleur veranderen dan de gemiddelde kameleon
Laat KIND van Thanya Iyer voor het eerst uit de speakers komen en de kans is groot dat je er niet veel mee kunt. De muziek van de Canadese muzikante schiet alle kanten op en knoopt invloeden uit onder andere de folk, jazz, psychedelica, wereldmuziek en avant garde op buitengewoon fascinerende wijze aan elkaar. Soms loom en broeierig, soms gejaagd en tegendraads, maar altijd spannend en intrigerend. Ik ken geen ander album als KIND van Thanya Iyer en hoe vaker ik naar het album luister, hoe mooier ik het vind. Wees vooral geduldig met dit album, want er komt echt een moment dat echt alles op zijn plek valt.

Je hebt albums waarover je meteen een duidelijke mening hebt; je vindt het geweldig of je vindt het helemaal niets. Het zijn de makkelijke albums voor mij als recensent. De albums in de tweede categorie schuif ik heel snel terzijde (ik bespreek immers alleen de krenten uit de pop), terwijl ik over albums in de eerste categorie over het algemeen redelijk snel en makkelijk een recensie schrijf. 

Veel lastiger zijn de albums waarover ik ook na een paar keer luisteren nog geen duidelijke mening heb en als het ook nog eens albums zijn die me op een of andere manier hopeloos intrigeren, heb ik een groot probleem. KIND van Thanya Iyer is zo’n album. 

Thanya Iyer is een uit het Canadese Montreal afkomstige muzikante. De stad heeft een traditie wanneer het gaat om muziek die flink buiten de lijntjes kleurt en Thanya Iyer doet de reputatie van haar thuishaven absoluut eer aan. KIND wordt op veel plekken in het hokje folk geduwd, maar met alleen het etiket folk doe je het album flink tekort. Het tweede album van de Canadese muzikante klinkt af en toe folky, maar ik hoor minstens net zo vaak invloeden uit de jazz en hiernaast verwerkt Thanya Iyer flink wat invloeden uit de psychedelica en avant garde in haar muziek, om het met nog wat invloeden uit de Indiase muziek af te maken. 

Ik kom op het Internet nog maar heel weinig recensies van het album tegen en dat begrijp ik ook wel. Zelf vind ik het ook nog altijd lastig om iets over KIND van Thanya Iyer op te schrijven. KIND is immers een vast vol tegenstrijdigheden. De Canadese muzikante beschikt over een aangenaam stemgeluid en het is een stemgeluid dat uitstekend zou passen in lome folky en jazzy popsongs. Aan deze popsongs begint de singer-songwriter uit Montreal ook met enige regelmaat, maar de songs op KIND ontsporen makkelijk. Soms in jazzy experimenten, soms in bijna klassieke klanken, maar de vooral organische klanken op het album kunnen ook zomaar omslaan in vervreemdende elektronica. Het tempo op het album ligt over het algemeen laag, maar tempowisselingen liggen altijd op de loer. 

KIND is een album dat alle aandacht opeist. Als je het album op de achtergrond laat voortkabbelen ontgaan de meeste details in de muziek je en die details verdienen absoluut aandacht. Bij beluistering met de koptelefoon komt KIND van Thanya Iyer onmiddellijk tot leven. Natuurgeluiden en subtiele akoestische klanken draaien subtiel om de mooie en vooral ook bijzondere stem van de Canadese muzikante heen en als het tempo wat wordt opgevoerd hoor je hoe goed de drummer op het album is, waarna een enorme bak instrumenten over je wordt uitgestort.

KIND is een album dat je meesleurt naar surrealistische landschappen die ieder moment van kleur kunnen veranderen. Bij eerste beluistering klinkt het bijzonder ontoegankelijk, maar wanneer je toegeeft aan de muzikale wetten van Thanya Iyer valt langzaam maar zeker alles op zijn plek. KIND van Thanya Iyer is zeker geen album voor alle momenten, maar bij een zorgvuldige dosering is het een album vol magie. Ik heb er lang over gedaan, maar hoe vaker ik naar dit bijzondere album luister, hoe meer ik er van kan genieten. Dit overigens niet zonder me te verbazen, want KIND blijft ook na gewenning een buitengewoon fascinerende luistertrip vol verrassende wendingen. Erwin Zijleman

De muziek van Thanya Iyer is ook verkrijgbaar via har bandcamp pagina: https://thanyaiyer.bandcamp.com.

KIND van Thanya Iyer is verkrijgbaar via de Mania webshop: