29 augustus 2020

Karen Jonas - The Southwest Sky And Other Dreams

Ook met soloalbum nummer vijf kan de Amerikaanse singer-songwriter Karen Jonas weer makkelijk mee met de besten binnen de Amerikaanse rootsmuziek van het moment
De naam Karen Jonas zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar iedereen die haar heeft gevolgd, weet dat ze al een jaar of zes garant staat voor kwaliteit. Ook The Southwest Sky And Other Dreams is weer een uitstekend rootsalbum dat opvalt door uitstekende songs, een gloedvol spelende band met een hoofdrol voor gitarist Tim Bray en natuurlijk de uitstekende stem van Karen Jonas, die haar songs met veel gevoel en passie vertolkt. Ook op The Southwest Sky And Other Dreams heeft de singer-songwriter uit Fredericksburg, Virginia, een voorliefde voor traditionele Amerikaanse rootsmuziek, maar ze vergeet geen moment om fris en eigentijds te klinken.


Karen Jonas bouwde de afgelopen jaren niet alleen aan een groot gezin, maar ook aan een prachtig oeuvre. Ik ontdekte de singer-songwriter uit Fredericksburg, Virginia, ruim acht jaar geleden, toen ze nog deel uitmaakte van het duo The Parlor Soldiers. Dit duo bleef uiteindelijk steken op één prima album, maar Karen Jonas is met The Southwest Sky And Other Dreams alweer toe aan haar vijfde album. 

Na Oklahoma Lottery uit 2014, Country Songs uit 2016 en Butter uit 2018, moesten we het vorig jaar doen met, overigens bijzonder fraaie, herbewerkingen van songs van de eerste drie albums op Lucky, Revisited, maar op The Southwest Sky And Other Dreams krijgen we weer nieuwe Karen Jonas songs voorgeschoteld. Iedereen die de vorige albums van Karen Jonas kent, weet inmiddels wel wat we mogen verwachten van een nieuw album van de singer-songwriter uit Virginia en dat is ook precies wat we krijgen op The Southwest Sky And Other Dreams. 

Karen Jonas nam ook haar nieuwe album op in haar thuisbasis Fredericksburg met haar man E.P. Jackson achter de knoppen. In de studio in Fredericksburg kon de Amerikaanse muzikante ook dit keer een beroep doen op een aantal prima muzikanten. Naast een prima ritmesectie en de in het genre onmisbare pedal steel, is er ook dit keer een plekje voor het fraaie en veelzijdige gitaarwerk van gitarist Tim Bray, die op alle soloalbums van Karen Jonas is te horen. 

Deze Tim Bray moet absoluut met naam en toenaam worden genoemd, want het gitaarwerk op The Southwest Sky And Other Dreams is keer op keer prachtig en voorziet de songs van Karen Jonas steeds van een net wat ander geluid. Tim Bray verdient alle credits, maar de grote ster op The Southwest Sky And Other Dreams is natuurlijk Karen Jonas zelf. De Amerikaanse singer-songwriter schreef ook dit keer een aantal zeer aansprekende songs, die zich ook dit keer onmiddellijk opdringen.

Het zijn songs die zich vooral in de wat traditionelere regionen van de Amerikaanse rootsmuziek bewegen, maar gedateerd klinkt het geen moment. Karen Jonas heeft ook op haar vijfde album een voorkeur voor countrymuziek, maar ook invloeden uit de folk, rock ’n roll en rockabilly sijpelen door in haar muziek. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal prachtig, want het is niet alleen het gitaarwerk dat in positieve zin opvalt, maar het onderscheidend vermogen van de muziek van Karen Jonas komt ook zeker uit haar zang. Karen Jonas kan prachtig ingetogen zingen, maar kan het tempo ook stevig opvoeren. De singer-songwriter uit Fredericksburg legt hiernaast veel gevoel in haar zang, waardoor The Southwest Sky And Other Dreams song na song de juiste snaar weet te raken. Dat doet Karen Jonas overigens ook met haar teksten, want ook op haar nieuwe album staat ze weer garant voor mooie verhalen, soms persoonlijk, soms fraai beschouwend.

De muziek van Karen Jonas was lange tijd slecht te krijgen in Nederland, wat met de torenhoge verzendkosten vanuit de VS geen goed nieuws was, maar gelukkig duikt haar nieuwe album ook in de Nederlandse platenzaken op, wat hopelijk iets zegt over de populariteit van de Amerikaanse muzikante in ons land. Ik heb een zwak voor Karen Jonas sinds de eerste noten van het debuut en zwanenzang van The Parlor Soldiers en sindsdien worden haar albums alleen maar beter. Het geldt ook weer The Southwest Sky And Other Dreams dat absoluut mee kan met de allerbeste rootsalbums van het moment. Erwin Zijleman

De muziek van Karen Jonas is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://karenjonasmusic.bandcamp.com/album/the-southwest-sky-and-other-dreams.


The Southwest Sky And Other Dreams van Karen Jonas is verkrijgbaar via de Mania webshop: