23 augustus 2020

Guided By Voices - Mirrored Aztec

Alsof het niets is gooit Guided By Voices er nog maar eens een album tegenaan (de achtste in iets meer dan drie jaar tijd) en ook Mirrored Aztec is weer een uitstekend album
Je gaat je bijna zorgen maken als er zes maanden geen nieuw Guided By Voices album verschijnt, maar gelukkig is er weer een. Ook Mirrored Aztec werd weer gemaakt met de bezetting die de afgelopen drie jaar zo goed in vorm is en ook het nieuwe album van de band rond Robert Pollard is weer een album dat er mag zijn. Dit keer domineren de redelijk rechttoe rechtaan rocksongs, maar het zijn stuk voor stuk echte Guided By Voices songs. Robert Pollard heeft niet veel tijd nodig voor een memorabele rocksong en propt er 18 in 40 minuten. De meeste songs liggen makkelijk in het gehoor, maar ook dit keer is er ruimte voor experiment. Ik vind het wederom geweldig.Het werd zo langzamerhand natuurlijk wel weer eens tijd voor een nieuw album van Guided By Voices. Surrender Your Poppy Field, het vorige album van de Amerikaanse band, stamt immers uit februari van dit jaar en dat is, in ieder geval gevoelsmatig, heel lang geleden en stamt gevoelsmatig bovendien uit een andere wereld, waarin het corona virus voor grote delen van de wereld nog heel ver weg leek. 

De huidige bezetting van de legendarische band rond Robert Pollard gaat inmiddels al een paar jaar mee en heeft sinds de lente van 2017 maar liefst acht albums uitgebracht, waarmee het aantal albums dat Robert Pollard op zijn naam heeft staan de honderd inmiddels ruim is gepasseerd. Kwantitatief zit het allemaal wel goed dus, maar ook kwalitatief laat Guided By Voices de afgelopen drie jaar geen steken vallen. 

Het deze week verschenen Mirrored Aztec voegt weer 18 songs toe aan het enorme oeuvre van Guided By Voices en heeft hier 40 minuten voor nodig. Ondanks het feit dat de Guided By Voices albums elkaar de afgelopen jaren in zeer rap tempo opvolgen, is het zeker geen eenheidsworst die de band uit Dayton, Ohio, ons voorschotelt. Alle albums die de band de afgelopen drie jaar heeft uitgebracht werden gemaakt met dezelfde bezetting, wat voor Robert Pollard best bijzonder is, maar leggen allemaal net wat andere accenten, waardoor ieder nieuw Guided By Voices album weer een album is om naar uit te kijken. 

Op Mirrored Aztec lijken zanger Robert Pollard, gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr., bassist Mark Shue en drummer Kevin March in eerste instantie te kiezen voor redelijk rechttoe rechtaan rocksongs met flarden powerpop en lo-fi. Het zijn rocksongs die soms genoeg hebben aan een ruime minuut en soms ruim drie minuten duren, maar de meeste songs klokken rond de 2 minuten. Dat is kort voor een rocksong met een kop en een staart, maar Robert Pollard is er inmiddels een meester in levert ook dit keer redelijk afgeronde rocksongs af, wat in de begindagen van Guided By Voices nog wel eens anders was. 

Zeker de eerste songs op het album zijn redelijk rechttoe rechtaan, maar naarmate het album vordert, duiken ook dit keer hier en daar wat flarden progrock op en klinkt de voorman van de band opeens verdacht veel als Peter Gabriel. Minstens net zo vaak heb ik overigens associaties met Michael Stipe, vooral in de zang, maar ook een aantal van de songs had niet misstaan op een aantal van de vroege R.E.M. albums. 

De songs van Guided By Voices zijn vaak in een vloek en een zucht voorbij, maar 40 minuten is nog best een hele zit. Ook Mirrored Aztec is echter weer een album dat maar zelden verslapt en dat de aandacht 18 songs lang makkelijk vast weet te houden. Het is een onwaarschijnlijk goede prestatie van een band die in 1985 werd geformeerd, zeker wanneer je je bedenkt dat de band de afgelopen tijd jaarlijks goed is voor twee of soms zelfs drie uitstekende albums. 

Of Guided By Voices ook dit jaar drie albums gaat afleveren is onzeker, maar na het uitstekende Mirrored Aztec is ook het volgende album welkom. En als het niet komt is er ook geen man overboord, want het uitstekende nieuwe album van Guided By Voices gaat als het moet nog best even mee. Wat een geweldige band is dit toch. Erwin Zijleman


Mirrored Aztec van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: