05 augustus 2020

Land Of Talk - Indistinct Conversations

Indistinct Conversations van Land Of Talk verrast afwisselend met zwoele klanken, gruizig gitaren, het nodige avontuur en experiment en altijd de prachtstem van Elizabeth Powell
Tot voor kort had ik nog nooit van Land Of Talk gehoord, maar inmiddels schaar ik de band onder mijn favorieten. Op Indistinct Conversations draait alles om Elizabeth Powell, die de persoonlijke songs schreef en je in dromenland brengt met haar bijzonder aangename stem. De songs van Land Of Talk zijn toegankelijk, maar zitten ook vol dynamiek en avontuur, het ene moment zwoel en verleidelijk, het volgende moment ruw en gruizig. Indistinct Conversations van Land Of Talk is een album waarop je maar nieuwe dingen blijft ontdekken, maar ondertussen is het ook een prima soundtrack voor een zwoele zomeravond. Heerlijk album.

Ondanks het feit dat ik al vele jaren wekelijks zoveel mogelijk nieuwe releases probeer te beluisteren, kom ik nog altijd met enige regelmaat bands tegen die al aan hun zoveelste album toe zijn, maar me desondanks nooit zijn opgevallen. Land Of Talk is zo’n band. 

De band uit het Canadese Montreal debuteerde in 2006 en bracht deze week met Indistinct Conversations al haar vijfde album uit. Of ik de vorige vier heb beluisterd weet ik niet, maar bij de eerste noten van Indistinct Conversations wist ik wel onmiddellijk dat Land Of Talk een band naar mijn hart is. 

Het vijfde album van de Canadese band opent met prachtig gitaarwerk, een subtiel spelende ritmesectie en de prachtig heldere stem van frontvrouw Elizabeth Powell, het enige vaste lid van de band. Het deed me in eerste instantie wel wat denken aan Mazzy Star, maar het gitaarspel is wat gruiziger, de muziek wat dynamischer en de zang wat minder zwoel. Aan het eind van de openingstrack wordt de muziek van Land Of Talk wat experimenteler en worden de gitaren steviger en speelde Land Of Talk voor mij al een gewonnen wedstrijd. 

Indistinct Conversations klinkt vaak een stuk rauwer dan in de openingstrack en doet dan nauwelijks meer aan Mazzy Star denken. Ik hoor echo’s van een jonge PJ Harvey, maar Land Of Talk verloochent ook haar afkomst niet en experimenteert zoals bands uit Montreal dit zo vaak doen, maar het de band schuurt net zo makkelijk tegen de zwoele pop van The Sundays aan. 

Donker en gruizige gitaarwerk en beukende drums worden afgewisseld met wonderschone gitaarlijnen die zelfs wat jazzy kunnen klinken en Elizabeth Powell zingt afwisselend rauw en lieflijk. De Canadese muzikante heeft voor Indistinct Conversations een aantal zeer persoonlijke songs geschreven, maar de ruwe emotie in de teksten hoor je niet direct terug in de zang, die meestal zacht is. De emotie hoor je op een of andere manier wel in het gitaarspel op het album, het oor lieflijk kan strelen, maar dat het ook ruw uit kan schreeuwen. 

Als ik luister naar Indistinct Conversations kan ik me nauwelijks voorstellen dat ik de vorige albums van de band rond Elizabeth Powell gemist heb, want Land Of Talk sluit uitstekend aan op mijn smaak. De muziek van de Canadese band is betoverend en dromerig, maar het album is ook rauw en dynamisch. Voor de zang van Elizabeth Powell kun je me ’s nachts wakker maken, maar ook de instrumentatie op Indistinct Conversations is van een bijzonder hoog niveau. Soms mysterieus en bezwerend, soms rauw en meedogenloos, maar altijd trefzeker en avontuurlijk. 

Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je hoe veel er gebeurt op het album en hoor je hoe met name het gitaarwerk steeds weer van kleur verschiet telkens het experiment opzoekt. Het wordt fraai ondersteund door drumwerk dat al even makkelijk schakelt tussen subtiele klanken en het stevige werk en altijd is er de prachtige stem van Elizabeth Powell, die alles prachtig met elkaar verbindt en je stiekem keer op keer betovert met fraaie klanken en een laagje emotie. 

Ook de songs op het album zitten vol tegenstrijdigheden. Soms oorstrelend toegankelijk, soms onnavolgbaar en experimenteel. Indistinct Conversations is zoals gezegd mijn eerste kennismaking met de muziek van Land Of Talk, maar het smaakt echt naar veel en veel meer. Erwin Zijleman

De muziek van Land Of Talk is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://landoftalk.bandcamp.com/album/indistinct-conversations.


Indistinct Conversations van Land Of Talk is verkrijgbaar via de Mania webshop: