dinsdag 15 september 2020

Delta Spirit - What is There

Delta Spirit put rijkelijk uit de archieven van de pop en de rock, maar de aanstekelijke en fraai ingekleurde songs van de band lijken tegelijkertijd op alles en nog wat en helemaal niets
Delta Spirit maakte het afgelopen decennium op mij nog geen onuitwisbare indruk, maar doet dat nu wel met het geweldige What Is There. De band uit San Diego is al lang geen rootsband meer, maar gaat aan de haal met invloeden uit decennia pop en rock en vergeet ook niet om eigentijds te klinken. De band bestaat uit geweldige muzikanten, waardoor alles even mooi en aangenaam klinkt, maar Delta Spirit maakt toch de meeste indruk met songs die je direct vrolijk maken en die je vanaf de eerste beluistering al jaren denkt te kennen. Delta Spirit maakt op What Is There tijdloze popmuziek en het is popmuziek van een bijzonder hoog niveau. Voor mij onweerstaanbaar en dit album wordt alleen maar leuker.


De Amerikaanse band Delta Spirit is absoluut een bijzondere band. De band uit het Californische San Diego dook een jaar of 13 geleden op als rootsband, maar schoof in de loop der jaren op naar rock en pop, waaraan op het in 2014 verschenen Into The Wide ook nog een flinke hoeveelheid elektronica werd toegevoegd. Voor verrassing ben je bij Delta Spirit inmiddels al heel wat jaren aan het juiste adres, maar echt imponeren deed de band wat mij betreft nog niet. 

Ik had dan ook geen hele hoge verwachtingen van het nieuwe album van de band, als ik goed heb geteld het vijfde album, maar What is There werd de afgelopen weken vooraf gegaan door flink wat hele positieve verhalen, waardoor ik toch nieuwsgierig werd naar de nieuwe verrichtingen van de band. Van die positieve verhalen blijkt niets gelogen, want wat is het nieuwe album van Delta Spirit een lekker album. 

Invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek spelen inmiddels nauwelijks een rol van betekenis meer in het werk van de band, want What is There past toch vooral in de hokjes pop en rock. Delta Spirit bestaat al een tijdje en dat hoor je, want zo hecht als op haar nieuwe album klonk de band uit San Diego nog niet. What Is There laat ook horen dat Delta Spirit bestaat uit een aantal gelouterde muzikanten en dat de band bovendien beschikt over twee uitstekende zangers, wat er voor zorgt dat je steeds weer op het puntje van je stoel zit.

Ook het produceren van een album kan je inmiddels met een gerust hart aan de band overlaten, want What Is There lijkt de hand van een topproducer te verraden. Om alles ook nog eens goed te laten klinken werd de gelouterde technicus Tchad Blake ingehuurd voor de finishing touch. Het heeft absoluut effect gehad, want What is There klinkt werkelijk prachtig. 

Het is bij eerste beluistering misschien duidelijk in welke hokjes je het vijfde album van Delta Spirit moet stoppen, maar de muziek van de band laat zich veel lastiger vergelijken met die van anderen. Het lijkt wel of de Amerikaanse band steeds een andere greep doet uit de archieven van de pop en rock en alles wat Delta Spirit aanraakt verandert in goud. 

Op het Internet zijn inmiddels al een aantal recensies verschenen en in alle recensies worden andere namen genoemd. Ik vind ze geen van allen treffend, maar kan niets beter bedenken (The Cars, The Stills, The National en 10cc was mijn eerste gok, maar deze mag direct weer vergeten worden), wat de conclusie rechtvaardigt dat Delta Spirit alle inspiratie uit de rijke historie van de pop en rock heeft samengesmeed tot een eigen geluid, dat overigens ook absoluut eigentijds klinkt. 

Het is een geluid dat de kant van de pop op kan gaan, maar dat ook steviger kan rocken en, net als je het echt niet meer verwacht, duiken toch ook nog wat rootsinvloeden op. In muzikaal opzicht is het smullen, vooral van het gitaarwerk, maar ook de gevarieerde zang op het album is van hoog niveau, net als de bijzonder lekker klinkende koortjes. 

Het sterkste wapen van Delta Spirit op What Is There zijn echter de geweldige songs. Het zijn van die songs die je bij de eerste keer horen al jaren lijkt te kennen en het zijn bovendien songs die zorgen voor een brede glimlach, die de hele speelduur van het album aan houdt. Een serie geweldige popsongs derhalve en het zijn popsongs die met veel fantasie en gevoel zijn ingekleurd, wat het nieuwe album van Delta Spirit nog wat meer glans geeft. Bij Delta Spirit overheerste bij mij tot voor kort de twijfel, maar die heeft inmiddels plaatsgemaakt voor diepe bewondering. Erwin Zijleman

De muziek van Delta Spirit is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://delta-spirit.bandcamp.com/album/what-is-there.


What is There van Delta Spirit is verkrijgbaar via de Mania webshop: