18 september 2020

Robin Kester - This Is Not A Democracy

We moeten het voorlopig doen met een mini-album van Robin Kester, maar het is wel een hele mooie, die van de Nederlandse muzikante een hele grote belofte voor de toekomst maakt
This Is Not A Democracy van de Nederlandse singer-songwriter Robin Kester bevat 22 minuten muziek en het zijn 22 minuten van een bijzondere schoonheid. Het zijn 22 minuten waarin de instrumentatie altijd bijzonder is. Soms domineren de gitaren, soms overheersen de synths, soms klinkt het psychedelisch, soms is het folky, maar het is altijd spannend. De mooie stem van Robin Kester past prima bij de vaak dromerige klanken en tilt de tweede release van de Nederlandse muzikante nog wat verder op. This Is Not A Democracy laat een eigen geluid horen en het is een geluid dat zeer nieuwsgierig maakt naar de volgende muzikale verrichtingen van Robin Kester.


Er komt op het moment zoveel uit dat ik me noodgedwongen beperk tot volledige albums en EP’s of mini-albums al bij voorbaat terzijde schuif. Dat er vandaag toch een mini-album opduikt is dan ook best bijzonder en het heeft alles te maken met de kwaliteit van de muziek op dit album Het is muziek van de Nederlandse singer-songwriter Robin Kester, die twee jaar geleden met Peel The Skin ook al een prima EP afleverde en nu met This Is Not A Democracy haar oeuvre meer dan verdubbelt. 

This Is Not A Democracy bevat zeven songs en heeft een speelduur van 22 minuten, wat voor een mini-album een heel behoorlijke speelduur is. De Nederlandse singer-songwriter maakte haar nieuwe muziek samen met de van Moss bekende Marien Dorleijn, die over een eigen studio beschikt. De twee hebben een mooi en bijzonder geluid in elkaar geknutseld. 

Het is een geluid dat opvalt door zweverige en wat ouderwets klinkende synths, soms diepe bassen en heerlijk gitaarwerk. Het is een geluid dat vaak wat psychedelisch en nostalgisch (denk vooral aan de jaren 70) aan doet en dat past weer prachtig bij de dromerige stem van Robin Kester. 

Die heldere en dromerige stem is een constante op This Is Not A Democracy en dat geldt ook voor de bijzondere sfeer op het album, maar verder kan het meerdere kanten op. De fraaie openingstrack wordt gedragen door zweverige synths en heeft een bijna bezwerende uitwerking, maar in de track die volgt domineren de gitaren en laat Robin Kester horen dat ze ook met dromerige folky songs uit de voeten kan. 

In alle songs op This Is Not A Democracy speelt de instrumentatie een voorname rol. Gitaren draaien prachtig tegen elkaar in, worden verder omhoog getild door een fraaie blazerspartij of worden langzaam maar zeker verdrongen door de bijzonder klinkende synths op het album, die je vaak mee terug nemen naar elektronische muziek van een aantal decennia geleden, maar die ook opeens verrassend eigentijds kunnen klinken. 

Met de bijzondere instrumentatie op haar mini-album slaagt Robin Kester er in om een bijzonder muzikaal universum te creëren en met dit universum onderscheidt ze zich makkelijk van haar talloze soortgenoten, want aan jonge vrouwelijke singer-songwriters is er momenteel nationaal en internationaal zeker geen gebrek. 

This Is Not A Democracy klinkt vaak sprookjesachtig en dromerig, maar wanneer de elektronica wat donkerder van tint is, kan de muziek van de Nederlandse singer-songwriter ook dreigend of zelfs beklemmend klinken. Het zorgt er voor dat This Is Not A Democracy je steeds weer weet te verrassen en hoe vaker ik naar de muziek van Robin Kester luister, hoe mooier het allemaal wordt, ook omdat de stem van Nederlandse muzikante minstens net zo betovert als de fraaie instrumentatie. 

Het is een stem die het eigen gezicht van This Is Not A Democracy nog wat meer vorm geeft. Af en toe heeft het wel wat van Kate Bush, zonder dat het op de muziek van de Britse muzikante lijkt, wat moet worden beschouwd als een enorm compliment aan Robin Kester. Het zijn misschien maar 22 minuten, maar het zijn 22 minuten van een hele bijzondere schoonheid. This Is Not A Democracy doet absoluut uitzien naar een volwaardig album van de Nederlandse muzikante, maar dit prachtige mini-album zou ik ook zeker niet laten liggen. Erwin Zijleman

De muziek van Robin Kester is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://robinkester.bandcamp.com/album/this-is-not-a-democracy.


This Is Not A Democracy van Robin Kester is verkrijgbaar via de Mania webshop: