06 september 2020

Maya Hawke - Blush

Blush van Maya Hawke sneeuwde een paar weken geleden wat onder in het release geweld, maar is een bijzonder fraai en folky debuutalbum, dat echt alle aandacht verdient
Maya Hawke is pas 22, maar timmerde al aan de weg als model en actrice en beproeft nu haar geluk in de muziek. Blush heeft nog niet heel veel aandacht gekregen, maar is een verrassend sterk album. Maya Hawke onderscheidt zich met een rootsy geluid dat zowel invloeden uit de Laurel Canyon folk als uit de Amerikaanse rootsmuziek van het moment bevat. Samen met producer en muzikant Jesse Harris heeft Maya Hawke een smaakvol en warmbloedig geluid in elkaar gesleuteld en het is een geluid dat uitstekend past bij haar stem, die verrassend veelzijdig en volwassen klinkt. Het levert een debuutalbum op dat absoluut de aandacht verdient.


De Amerikaanse singer-songwriter Maya Hawke heeft de pech dat ze haar debuutalbum Blush een paar weken geleden uitbracht op misschien wel de drukste releasedag van 2020 tot dusver. Het was een dag waarop de aandacht vooral uitging naar een aantal gevestigde namen, waardoor debuterende muzikanten makkelijk buiten de boot vielen. 
Als debuterend muzikant heeft Maya Hawke het sowieso niet makkelijk als dochter van topacteurs Ethan Hawke en Uma Thurman, want waar een kruiwagen in de meeste sectoren handig of zelfs noodzakelijk is, worden beginnende muzikanten met beroemde ouders vaak met de nodige argwaan bekeken. 

Maya Hawke probeerde het overigens eerst als model en vervolgens als actrice en was onder andere te zien in de succesvolle Netflix serie Stranger Things en in Quentin Tarantino's Once Upon A Time In Hollywood, maar ze schrijft ook al sinds haar kinderjaren songs. Met Blush zet Maya Hawke haar eerste stappen in de muziek en het levert een verrassend sterk debuutalbum op, dat bij mij in eerste instantie overigens ook op de stapel was beland. 

We struikelen momenteel bijna over jonge vrouwelijke muzikanten in met name de pop en indie-rock, maar gelukkig kiest Maya Hawke voor een andere weg. Op Blush werkt de singer-songwriter uit New York samen met muzikant en producer Jesse Harris, die we onder andere kennen van Norah Jones. Diezelfde Norah Jones schuift overigens ook nog aan voor een track aan op Blush en verder zijn er bijdragen van leden van Okkervil River en van haar twee jongere zussen, die hier en daar de achtergrondzang verzorgen. 

Blush beweegt zich zoals gezegd niet in de pop of indie-rock, maar laat een geluid vol invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek horen. De meeste songs op Blush klinken folky, met hier en daar een uitstapje richting jazz of country. Het is niet altijd folk van deze tijd, want Blush roept in meerdere tracks herinneringen op aan de Laurel Canyon folk uit de jaren 60 en 70. 

Norah Jones duikt op in de achtste van de twaalf tracks op Blush, maar direct bij de eerste noten van het album deed de muziek van Maya Hawke me al aan Norah Jones denken. Het zal deels de invloed van Jesse Harris zijn, maar ook de stem van Maya Hawke heeft wel wat van die van Norah Jones. 

Maya Hawke is pas 22, maar haar stem klinkt ouder. Het is een warme en zuivere stem met een fraai rauw randje, maar het is ook een stem vol gevoel, wat uitstekend past bij de rootssongs die de jonge singer-songwriter op New York vertolkt op haar debuut. Het is een stem die bovendien uitstekend gedijt in het sfeervolle en soms licht broeierige geluid op Blush. 

Het doet me zoals gezegd wel wat aan Norah Jones denken, maar ik hoor ook raakvlakken met Faye Webster, die vorig jaar indruk maakte met een debuut dat aangenaam maar ook bijzonder klonk. Het zijn woorden die ook van toepassing zijn op het debuut van Maya Hawke. Blush klinkt twaalf songs bijzonder aangenaam en vaak volstrekt tijdloos, maar het is ook een album dat zich weet te onderscheiden binnen het aanbod van het moment. 

Dat aanbod was in de week dat Blush verscheen wel erg groot, maar Blush van Maya Hawke is echt veel te mooi en bijzonder om over het hoofd te worden gezien. Voor mij zeker een van de memorabele debuten van 2020. Erwin Zijleman

De muziek van Maya Hawke is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://mayahawke.bandcamp.com/album/blush-2.


Blush van Maya Hawke is verkrijgbaar via de Mania webshop: