woensdag 16 september 2020

Mammal Hands - Captured Spirits

De Britse band Mammal Hands wordt in het hoekje jazz geduwd, maar Captured Spirits is veel meer dan alleen een jazzalbum en imponeert met flink wat avontuur en muzikaal vuurwerk
Captured Spirits van Mammal Hands is een fascinerend album dat alle kanten op schiet. Van rustgevende en bijna ambient klanken tot eclectisch muzikaal vuurwerk. De band past in het hokje jazz, maar de pianist, saxofonist en de drummer van de band verkennen ook andere genres en spelen bovendien de sterren van de hemel. Captured Spirits is een beeldend album dat wegdromen toestaat, maar het is ook een intrigerend album dat je tot op de laatste noot wilt uitpluizen. Ik loop de bak met jazz meestal voorbij, maar wat ben ik blij dat ik het nieuwe album van Mammal Hands niet heb laten liggen. Wat een prachtplaat.


Van jazz kan ik erg nerveus worden, zeker als het van de hak op de tak springt, wat in het genre zeker niet ongebruikelijk is. Ik had Captured Spirits van de Britse band Mammal Hands daarom in eerste instantie aan de kant geschoven, maar toen ik het album voor de zekerheid toch even beluisterde, was ik direct verkocht. 

Mammal Hands staat te boek als jazzband, maar de jazz op Captured Spirits is meestal niet van het gejaagde soort. Het album opent met fraaie en rustgevende pianoklanken en het zijn pianoklanken die je verwacht in de neoklassieke muziek en in de ambient. Het wordt gecombineerd met een al even mooie bijdrage van een blazer, in het geval van Mammal Hands een saxofoon. Alleen de drummer van de band voert het tempo wat op en verrast met geweldige en soms onnavolgbare ritmes. 

Mat name door het fantastische drumwerk is de openingstrack van Captured Spirits er een vol dynamiek en hoewel de pianoklanken en de bijdragen van de saxofoon niet heel veel variëren, laten ze zich uiteindelijk toch wat opjagen door de fascinerende ritmes. Mammal Hands heeft op haar nieuwe album niet heel veel meer nodig dan piano, saxofoon en drums, maar toch verveelt Captured Spirits geen moment. Het album van de Britse band heeft zo nu een voorzichtig rustgevende uitwerking, maar op hetzelfde moment gebeurt er zoveel spannends in de muziek van de Britse band dat je wegdromen nog maar even uitstelt. 

Het begint overigens bij een stel geweldige muzikanten, want de pianist, saxofonist en drummer van de band kunnen er wat van. Het leidt in de jazz met enige regelmaat tot ongeremd muzikaal spierballenvertoon, maar bij Mammal Hands staan de songs centraal. Het zijn songs die het prima doen op de achtergrond, maar die volledige aandacht verdienen. Het zijn ook songs die niet zouden misstaan op een soundtrack, want de instrumentale songs van Mammal Hands beschikken absoluut over beeldend vermogen. 

Captured Spirits is zeker niet over de hele linie een ingetogen album. In Late Bloomer gaat de band volledig los en schieten met name de drummer en de saxofonist alle kanten op. Ik ben er in de jazzmuziek meestal niet gek op, maar dit is prachtig vuurwerk. De drummer van de band kan ook nog op de tabla uit de voeten, wat de muziek van Mammal Hands een zetje geeft richting wereldmuziek. 

Het zorgt ervoor dat de muziek die bestaat uit drie hoofdingrediënten met hier en daar een snufje elektronica verrassend veelzijdig is en je steeds weer weet te verrassen met nieuwe invalshoeken. Van kabbelende beekjes, fluitende vogeltjes en bijpassende rustgevende klanken tot buitengewoon enerverend muzikaal vuurwerk vol dynamiek. Het steekt allemaal zo ongelooflijk knap in elkaar dat je ook na meerdere luisterbeurten nog lang niet alles gehord hebt, waardoor het album maar aan kracht blijft winnen. 

Met jazz wil het bij mij lang niet altijd lukken, maar van Captured Spirits van Mammal Hands krijg ik vooralsnog geen genoeg. Het is een prachtig album voor de kleine uurtjes, al is het dan even schrikken wanneer het toch even losbarst, maar ook de rest van de dag fascineert de muziek van het Britse drietal meedogenloos. Het is smullen voor liefhebbers van dit soort jazz, maar ook een ieder die de bak met jazz normaal gesproken voorbij loopt, zou dit echt eens moeten proberen. Erwin Zijleman

De muziek van Mammal Hands is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://mammalhands.bandcamp.com/album/captured-spirits.


Captured Spirits van Mammal Hands is verkrijgbaar via de Mania webshop: