04 september 2020

Molly Tuttle - ..But I'd Rather Be With You

Molly Tuttle debuteerde vorig jaar zeer veelbelovend en maakt de belofte nu waar met een bijzondere set covers die op bijzonder fraaie en eigenzinnige wijze worden vertolkt
Van mij hoeven de tussendoortjes met uitsluitend songs van anderen niet zo, maar zo af en toe zit er een album tussen dat ik niet had willen missen. ...But I'd Rather Be With You van Molly Tuttle is zo’n album. De singer-songwriter uit Nashville wist zich vorig jaar al te onderscheiden van haar soortgenoten met haar buitengewoon fraaie debuut When You’re Ready en ook op haar nieuwe album etaleert Molly Tuttle haar talenten op indrukwekkende wijze. Allereerst heeft ze een aantal bijzondere songs geselecteerd, die vervolgens op fraaie wijze worden uitgevoerd, waarbij het fraaie gitaarspel en de prachtige stem van Molly Tuttle goed van pas komen. Prima album!


De Amerikaanse singer-songwriter Molly Tuttle debuteerde vorig jaar prachtig met het uitstekende When You’re Ready. Met haar debuut wist de jonge singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, zich moeiteloos te onderscheiden van de toch stevige concurrentie binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Ze deed dit met een aangename mix van countrypop en bluegrass, met geweldig akoestisch gitaarspel en vooral met haar stem, die volgens mijn recensie van het debuut van Molly Tuttle net zo helder klinkt als die van Alison Krauss, net zo verleidelijk is als die van Suzanne Vega en ook nog eens over de fraaie snik van Jewel beschikt. 

Molly Tuttle deed vorig jaar niet alleen van zich spreken als muzikant, maar ook als ambassadeur van Alopecia areata patiĆ«nten; een auto-immuun ziekte waaraan Molly Tuttle zelf ook lijdt, waardoor ze meestal een pruik draagt. Iets meer dan een jaar na haar terecht in brede kring geprezen debuut is de singer-songwriter uit Nashville terug met een tweede album. 

...But I'd Rather Be With You zal waarschijnlijk een tussendoortje genoemd worden, want op haar nieuwe album vertolkt Molly Tuttle uitsluitend songs van anderen. Een verzameling covers bestempel ik zelf ook meestal als tussendoortje, maar de verzameling van Molly Tuttle is echt een hele fraaie. Op ...But I'd Rather Be With You gaat de jonge Amerikaanse muzikante aan de haal met songs van anderen en die komen, in ieder geval voor mij, vooral uit onverwachte hoek. 

Op ...But I'd Rather Be With You kom je songs tegen van achtereenvolgens The National, The Rolling Stones, Arthur Russell, Karen Dalton, FKA Twigs, Rancid, Grateful Dead, Yeah Yeah Yeahs, Harry Styles en Cat Stevens. Het zijn songs die ik, misschien op twee of drie na, niet achter Molly Tuttle zou hebben gezocht, maar het maakt ...But I'd Rather Be With You direct een stuk spannender dan het gemiddelde album met covers. 

Met de selectie songs onderscheidt Molly Tuttle zich al direct van het gemiddelde tussendoortje met songs van anderen, maar dat doet de Amerikaanse singer-songwriter ook op andere manieren. Zo deed ze voor de productie een beroep op de gerenommeerde producer Tony Berg, die vooral mooie dingen deed voor Phoebe Bridgers. Molly Tuttle nam haar nieuwe album tijdens de corona lockdown en sleutelde de meeste songs thuis in Nashville in elkaar met Pro Tools. Tony Berg ging er vervolgens bijna 3.000 kilometer verderop in Nashville mee aan de slag en heeft het album voorzien van een mooi en bijzonder geluid, dat een extra dimensie toevoegt aan de muziek van Molly Tuttle. 

De singer-songwriter uit Nashville is er bovendien in geslaagd om van de songs van anderen haar eigen songs te maken. Ondanks de zeer verschillende originelen, is ...But I'd Rather Be With You een consistent klinkend album, dat aansluit op het terecht geprezen debuut van Molly Tuttle. Ook in haar bewerkingen van songs van anderen maakt de Amerikaanse singer-songwriter indruk met bijzonder fraai akoestisch gitaarspel, met haar prachtige heldere stem en met een gloedvolle voordracht. 

Het zorgt er voor dat ...But I'd Rather Be With You wat mij betreft meer is dan een tussendoortje, maar een album dat de grote belofte van het debuut van Molly Tuttle meer dan waar maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Molly Tuttle is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://mollytuttle.bandcamp.com.


..But I'd Rather Be With You van Molly Tuttle is verkrijgbaar via de Mania webshop: