11 september 2020

Hannah Georgas - All That Emotion

De Canadese singer-songwriter Hannah Georgas heeft topproducer Aaron Dessner gestrikt voor haar nieuwe album en levert haar meest veelzijdige en ook beste album tot dusver af
Hannah Georgas vond ik tot dusver altijd een twijfelgeval. Een mooie stem, degelijke songs en een aangenaam geluid, maar het was me vaak net niet onderscheidend genoeg. Aan de hand van The National voorman Aaron Dessner, die deze zomer ook al mooie dingen deed met Taylor Swift, heeft Hannah Georgas een flinke stap gezet en komt ze op de proppen met een album dat zich wel makkelijk weet te onderscheiden. De instrumentatie met zowel elektronische als organische accenten is een stuk spannender en het kleurt prachtig bij de aangenaam dromerige stem van de Canadese singer-songwriter. Het lijkt even wat eenvormig, maar vervolgens komt er alleen maar moois aan de oppervlakte.


De Canadese singer-songwriter Hannah Georgas bracht de afgelopen jaren al drie albums uit, maar wist tot dusver nog geen plekje af te dwingen op deze BLOG. Dat is op zich best gek. Ik heb immers niet alleen een enorm zwak voor vrouwelijke singer-songwriters, maar hou normaal gesproken ook zeer van het soort muziek dat Hannah Georgas maakt en ook haar dromerige stem valt bij mij absoluut in de smaak. Het is ook nog eens muziek die in haar vaderland hoog wordt gewaardeerd, wat inmiddels meerdere Juno nominaties heeft opgeleverd en die krijg je niet zomaar. Laten we het er maar op houden dat Hannah Georgas in Nederland tot dusver nog geen potten wist te breken, wat natuurlijk ook zo is. 

Dat zou best eens kunnen veranderen met All That Emotion, het vierde album van de singer-songwriter, die tegenwoordig opereert vanuit het Canadese Toronto. All That Emotion trekt immers nadrukkelijk de aandacht en dat is in eerste instantie vooral dankzij het feit Hannah Georgas niemand minder dan The National’s Aaron Dessner heeft weten te strikken als producer. Belangrijkste reden om aandacht te besteden aan het vierde album van Hannah Georgas is echter de constatering dat All That Emotion een uitstekend album is geworden. 

Je moet met de keuze voor een producer altijd maar afwachten of het klikt, maar Aaron Dessner heeft goede papieren. Dat maakte hij afgelopen zomer nog eens waar met het verrassend sterke lockdown-album van Taylor Swift en dat doet de Amerikaanse muzikant en producer nu opnieuw met het nieuwe album van Hannah Georgas. 

De Canadese muzikante was op haar vorige albums niet vies van pop en klonk hierdoor zo nu en dan net wat te gewoontjes, wat met het enorme aanbod van het moment geen pré is. Aaron Dessner geeft Hannah Georgas op All That Emotion een klein zetje richting indiepop en het is wat mij betreft een flinke zet in de goede richting. 

All That Emotion is voorzien van een zeer smaakvolle en ook spannende instrumentatie, waarin organische klanken, met een hoofdrol voor prachtige gitaarlijnen en elektronica prachtig samenvloeien. Het is een ruimtelijk of zelfs atmosferisch geluid dat vaak wat broeierig aan doet. De net wat spannendere instrumentatie geeft de muziek van Hannah Georgas een positieve impuls en het is ook nog eens een instrumentatie die uitstekend past bij haar stem. 

De Canadese muzikante is voorzien van een wat lijzig en dromerig stemgeluid, maar dankzij de fraaie accenten in de instrumentatie is All That Emotion zeker geen slaperig of slaapverwekkend album, al vond ik het bij eerste beluistering nog wel een wat lange zit. Wanneer je wat vaker naar het nieuwe album van Hannah Georgas luistert, eisen alle subtiele accenten in de instrumentatie op het album steeds wat nadrukkelijker de aandacht op en worden de songs op het album steeds interessanter en aantrekkelijker. En dat gaat inmiddels al een tijdje zo door. 

Het is duidelijk dat Aaron Dessner, na zijn werk voor Taylor Swift, ook voor Hannah Georgas vakwerk heeft afgeleverd, maar de Canadese muzikante laat zelf ook horen dat ze nog veel meer kan dan op haar eerste drie albums. Ik ga haar vanaf nu zeker in de gaten houden, maar de lat ligt nu hoog. Erwin Zijleman

De muziek van Hannah Georgas is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://hannahgeorgas.bandcamp.com/album/all-that-emotion.