11 december 2021

Beach House - Once Twice Melody (Part I & II)

Op het volledige nieuwe album van Beach House moeten we nog ruim twee maanden wachten, maar de inmiddels vrijgegeven eerste helft van het album is echt prachtig en van het niveau dat we van het duo gewend zijn
Ruim drieënhalf jaar na de release van 7, het zevende album van Beach House, gaf het duo vorige maand de eerste vier tracks van haar nieuwe album vrij en deze week volgden nog vier tracks. Hiermee hebben we ongeveer de helft van het nieuwe album in handen en de eerste helft van Once Twice Melody is prachtig. Het is onmiskenbaar Beach House met het dichte wolkendek aan elektronische klanken en de zo herkenbare zang van Victoria Legrand, maar het Frans/Amerikaanse duo zet ook stappen in nieuwe richtingen, onder andere door de inzet van strijkers en de keuze voor nog wat beeldendere tracks, die in de jaren 70 niet hadden misstaan in de betere Franse films. Dit gaat een wereldalbum worden.


Once Twice Melody, het nieuwe album van het Frans/Amerikaanse duo Beach House, verschijnt pas halverwege februari, maar in de drie maanden voorafgaand aan de release van het complete album, wordt driekwart van de tracks al vrijgegeven. Vorige maand verschenen de eerste vier tracks van Once Twice Melody en deze week werden ook tracks vijf tot en met acht beschikbaar gemaakt via de streaming media diensten en via de bandcamp pagina van het tweetal (op YouTube zijn ook nog de bijbehorende videoclips te vinden). 

Het is nu al goed voor ruim 40 minuten muziek, waarmee we wat mij betreft al een volwaardig Beach House album te pakken hebben. Volgende maand komen er nog vijf tracks bij en medio februari hebben we uiteindelijk 18 tracks en bijna anderhalf uur muziek. Op de definitieve beoordeling van Once Twice Melody moeten we daarom nog maar even wachten, maar ik durf al wel te beweren dat ook het achtste album van Beach House er weer mag zijn. 

Ik ben al sinds het debuutalbum fan van de muziek van Victoria Legrand en Alex Scally en zou niet graag moeten kiezen tussen de eerste zeven albums van het tweetal uit Baltimore, Maryland. Teen Dream uit 2010 is meestal mijn favoriete Beach House album, maar de verschillen met de andere zes albums van het tweetal zijn zo klein, dat er ook wel eens een ander album van het tweetal bovenop drijft. 

Met de eerste acht tracks kan Once Twice Melody zich wat mij betreft meten met de vorige Beach House albums. Ook op de eerste acht tracks van het nieuwe album horen we weer vooral het zo karakteristieke Beach House geluid. Het is een geluid dat opvalt door een rijk, veelkleurig en vooral elektronisch klankentapijt en door de vaak wat onderkoelde zang van Victoria Legrand. 

Once Twice Melody is het eerste album dat het tweetal zelf produceerde en dat levert een geluid op dat subtiel afwijkt van alles dat we al kennen van Beach House. Voor de mix vertrouwden Victoria Legrand en Alex Scally overigens op zeer ervaren krachten als Alan Moulder en Dave Fridmann, die vakwerk hebben geleverd. 

Ook het achtste album van het tweetal wordt gedomineerd door flink wat elektronica, variërend van strakke beats tot atmosferische klankentapijten. Beach House werkt dit keer ook nog met een echt strijkersensemble, wat de muziek van Victoria Legrand en Alex Scally nog wat sprookjesachtiger en beeldender maakt. 

De muziek van Beach House wordt vaak in het hokje dreampop geduwd en dit is een genre waarin een groot deel van de inmiddels vrijgegeven tracks van Once Twice Melody prima past. De muziek van het duo klinkt hier en daar echter ook wat psychedelischer dan voorheen en schuurt hier en daar ook nog eens tegen zwoele (Franse) filmmuziek aan. 

Het is nog altijd onmiskenbaar Beach House, maar ik hoor toch ook weer genoeg ontwikkeling en verandering om reikhalzend uit te kijken naar het achtste album, dat na de eerste acht tracks wat mij betreft al nauwelijks meer stuk kan. In muzikaal opzicht is het smullen van een uit talloze lagen bestaand geluid en ook de zang van Victoria Legrand bevalt me weer uitstekend. 

En hoewel de songs op Once Twice Melody tot dusver stuk voor stuk bekend klinken, weet het duo uit Baltimore me ook in iedere track te verrassen met iets dat ik nog niet eerder in de muziek van Beach House heb gehoord. Het is nog heel vroeg, maar ik denk dat ik Once Twice Melody alvast ga opschrijven voor mijn jaarlijstje over 2022. Erwin Zijleman

De muziek van Beach House is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://beachhouse.bandcamp.com/album/once-twice-melody.


Once Twice Melody is vanaf 18 februari verkrijgbaar via de Mania webshop: