08 december 2021

Sommerhus - Rubix

Het Rotterdamse duo Sommerhus leverde wat mij betreft in 2013 en 2016 jaarlijstjesalbums af, waarna het helaas stil werd, tot vorige maand het werkelijk wonderschone mini-album Rubix verscheen
Het is, in ieder geval voor mij, lang stil geweest rond het Nederlandse duo Sommerhus, maar met Rubix liet het duo vorige maand gelukkig weer eens van zich horen. Rubix bevat helaas maar zes songs en slechts 18 minuten muziek, maar het is muziek van een bijzondere schoonheid. Rubix borduurt voort op de twee prachtalbums van Sommerhus, maar laat ook horen dat de rek er nog niet uit was bij Vera Jessen Jührend en Peter Jessen. De instrumentatie klinkt wederom prachtig, de zang is wat expressiever en de songs zijn niet alleen betoverend mooi, maar ook voldoende eigenzinnig. Sommerhus moet na dit bijzonder fraaie voorproefje nu vooral heel snel dat derde album gaan maken. Ik kan niet wachten.


Het Nederlandse duo Sommerhus (Deens voor zomerhuis) dwong met haar eerste twee albums niet alleen een plekje af op de krenten uit de pop, maar wist ook zowel in 2013 als in 2016 mijn jaarlijstje te halen. Daar viel en valt echt helemaal niets op af te dingen. Zowel Sommerhus uit 2013 als Is There Such A Thing As Too Much Love? uit 2016 maakten diepe indruk met uiterst ingetogen en hier en daar bijna verstilde songs en bovendien met songs van een bijzondere schoonheid. 

Vera Jessen Jührend en Peter Jessen maakten op hun eerste twee albums muziek met zowel invloeden uit de folk als uit de klassieke muziek en zochten op deze albums bovendien met enige regelmaat het experiment. De prachtige stem van met name Vera Jessen Jührend, de fraaie harmonieën van de twee en de zeer smaakvolle instrumentatie, waarin naast piano, akoestische gitaar, contrabas en drums ook ruimte was voor een aantal exotische en vaak klassiek aandoende instrumenten, leverden een serie prachtige songs op. 

Sommerhus maakte twee albums lang diepe indruk met zich langzaam voortslepende en bijzonder subtiel ingekleurde songs, maar hierna werd het helaas wat stil rond het tweetal uit Rotterdam. Sinds het vorige album verschenen nog wat losse tracks, die mij eerlijk gezegd niet zijn opgevallen, maar vorige maand keerde Sommerhus gelukkig terug met een nieuwe serie songs. 

Rubix is helaas geen nieuw album, maar is met zes songs en 18 minuten muziek een EP of hooguit een mini-album. Ik was na ruim vijf jaar wachten persoonlijk wel toe aan een nieuw Sommerhus album, maar gelukkig is het slechts 18 minuten durende Rubix wel 18 minuten lang prachtig. 

Rubix laat voor een deel het inmiddels bekende Sommerhus geluid horen. De stem van Vera Jessen-Jührend is direct vanaf de eerste noten betoverend mooi en wordt hier en daar fraai ondersteund door de al even mooie stem van Peter Jessen. Ik vind de vocalen wel wat expressiever dan op de eerste twee albums, maar dat maakt de muziek van Sommerhus alleen maar krachtiger. 

Ook in de instrumentatie is veel bekends te horen. Akoestische gitaren, piano, bas en drums vormen nog altijd de basis van de muziek van Sommerhus, waar de contrabas van Peter Jessen zo nu en dan bijna als een cello doorheen snijdt. Rubix is, dankzij de bijdragen van strijkers en de fluit, hier en daar net wat voller ingekleurd dan de eerste twee albums van de band, maar de muziek van Sommerhus blijft uiterst ingetogen. 

Vera Jessen Jührend en Peter Jessen maken nog altijd muziek met zowel invloeden uit de folk als uit de klassieke muziek en ook de liefde voor het experiment is niet verdwenen, wat je vooral hoort in de eigenzinnige en wat meer uptempo titeltrack, waarin de muziek van Sommerhus wordt voorzien van een dimensie die ik nog niet kende. 

Rubix is dankzij de prachtige zang, de zeer smaakvolle en sfeervolle instrumentatie en de aansprekende songs 18 minuten lang van een zeer hoog niveau. Het doet uitzien naar het volwaardige derde album van Sommerhus, maar met de zes prachtige songs op Rubix kan ik ook nog wel even vooruit. Ik was na ruim vijf jaar stilte een beetje bang dat de carrière van Sommerhus als een nachtkaars was uitgegaan, maar gelukkig is het Rotterdamse duo nog actief en laat het horen dat er na twee prachtalbums nog groei in zit. Erwin Zijleman

De muziek van Sommerhus is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Nederlandse duo: https://sommerhus.bandcamp.com/album/rubix.