26 december 2021

Brian Fallon - Night DivineBrian Fallon keerde tijdens de corona lockdowns terug naar de songs die hij als klein jongetje in de kerk hoorde, wat een alternatief kerstalbum van een bijzondere intimiteit en schoonheid oplevert


Het beste kerstalbum van 2022 is wat mij betreft gemaakt door de Amerikaanse muzikant Brian Fallon. We kennen hem natuurlijk van de Amerikaanse band The Gaslight Anthem, die in de jaren dat Springsteen’s E-Street Band op een wat lager pitje stond een prima alternatief bood voor het grootse geluid van de roemruchte band. 

Het is inmiddels helaas al een jaar of zeven stil rond The Gaslight Anthem, al kwamen de bandleden in 2018 wel weer bij elkaar voor een tour, en sindsdien moeten we het doen met de soloalbums van Brian Fallon, die overigens ook van hoog niveau zijn. Vorige maand bracht de Amerikaanse muzikant met Night Divine zijn kerstalbum uit, al doe je het album met het predicaat kerstalbum flink te kort. 

Night Divine is immers geen moment een typisch kerstalbum. Brian Fallon blijft ver verwijderd van de geijkte kerstklassiekers, maar vertolkt de songs waarmee hij als kind opgroeide in een gelovig gezin. Night Divine is hiermee meer een gospelalbum dan een kerstalbum, al komen er ook wel wat songs voorbij die nauw zijn verbonden met het huidige jaargetijde en met het kerstfeest. 

Brian Fallon nam zijn nieuwe soloalbum thuis in zijn eentje op tijdens de donkere dagen van de coronapandemie en zocht naar verluidt troost in de songs die hij als klein jongetje in de kerk hoorde. Night Divine is hierdoor een album dat het hele jaar mee kan, al zullen de paar echte kerstsongs dan waarschijnlijk minder aanspreken. 

Brian Fallon was met zijn band The Gaslight Anthem niet vies van een groots en meeslepend rockgeluid, maar op zijn soloalbums kiest hij vooral voor het meer ingetogen werk. Night Divine is sober ingekleurd met een hoofdrol voor de akoestische gitaar en de piano. In de meeste songs op het album wordt geen noot teveel gespeeld en komt alles aan op de stem van Brian Fallon, die de songs zorgvuldig en met veel gevoel vertolkt en makkelijk overtuigt met zijn mooie stem. 

Het levert een intiem en sfeervol album op, dat het inderdaad prima zal doen met kerst, maar dat ook de rest van de winter nog prima tot zijn recht zal komen. Night Divine is bovendien een album dat doet uitzien naar nieuw solowerk van Brian Fallon, die zich sinds de release van het laatste album van The Gaslight Anthem heeft ontwikkeld tot een uitstekend singer-songwriter. Erwin Zijleman