02 december 2021

Ovlov - buds

De Amerikaanse band Ovlov leverde iets meer dan drie jaar geleden een werkelijk geniale gitaarplaat af met TRU en herhaalt dat kunstje nu met het net wat minder zwaar klinkende buds
Gitaarbands als Ovlov zijn helaas niet meer zo ruim beschikbaar als in bijvoorbeeld de jaren 90. Alle reden dus om ook het nieuwe album van de Amerikaanse band te koesteren. Ovlov leverde drie jaar geleden met TRU een onbetwist jaarlijstjesalbum af en het deze maand verschenen buds is zeker niet minder. Hier en daar leunt de band wat meer tegen de pop aan, maar ook buds is weer een 100% gitaarplaat vol dynamiek, met hier en daar hoge gitaarmuren en met melodieuze songs die je na één keer horen voorgoed wilt omarmen. Ovlov vindt haar inspiratie nog altijd vooral in de jaren 90, maar buds klinkt ook absoluut fris en eigentijds. Geweldige gitaarplaat dus, ook al duurt hij maar 25 minuten.


De Amerikaanse band Ovlov leverde in de zomer van 2018 met het album TRU wat mij betreft één van de allerbeste gitaarplaten van het betreffende jaar af. Het album haalde met een elfde plek net niet de top tien van mijn jaarlijstje, maar verder deed de muziek van Ovlov helaas maar heel weinig in Nederland. 
Vorige week keerde de band uit Newtown, Connecticut, terug met een nieuw album, buds. Het is het derde album van de Amerikaanse band en ook dit keer weet Ovlov wat mij betreft de juiste snaren te raken. 

TRU duurde ruim drie jaar geleden maar net een half uur en op buds heeft Ovlov slechts een kleine 25 minuten muziek voor ons in petto. Dat is wat mij betreft echt te kort voor een album, maar aan de andere kant heb ik liever een album dat 25 minuten goed is dan een album dat 50 minuten duurt, maar een groot deel van de tijd weinig indruk maakt. 

Ovlov maakt op buds direct vanaf de eerste noten indruk en houdt dit wat mij betreft de hele speelduur van het album vol. In 25 minuten komen acht tracks voorbij en het zijn tracks die wederom laten horen dat Ovlov een geweldige gitaarband is en daar zijn er wat mij betreft echt veel te weinig van op het moment. 

TRU herinnerde mij aan de muziek van persoonlijke favorieten als Dinosaur Jr., Built To Spill, Sunny Day Real Estate, Pavement, Guided By Voices en Buffalo Tom en dat zijn ook namen die opduiken bij beluistering van buds. Net als de meeste van de bovengenoemde bands maakt Ovlov muziek vol dynamiek. Het ene moment vliegen de gitaren vrijwel continu uit de bocht, maar het volgende moment verrast de band net zo makkelijk met ingetogen klanken die hier en daar ook nog eens worden opgeluisterd met zoete vrouwenstemmen. 

Op buds is de muziek van Ovlov niet alleen licht explosief, maar ook zeer melodieus. Ondanks het feit dat buds werd opgenomen tijdens de Amerikaanse lockdowns, waardoor met name de gastmuzikanten hun bijdrage vanuit hun eigen woonplaats moesten aanleveren, klinkt de band verrassend hecht en hoor ik in muzikaal opzicht de nodige groei. 

Ik heb een heel lijstje vergelijkingsmateriaal aangeleverd voor het beschrijven van de muziek van Ovlov en het is een lijstje dat ik nog flink uit zou kunnen breiden, bijvoorbeeld met wat smaakmakers uit de grunge. Het illustreert hoe veelzijdig en gevarieerd de muziek van Ovlov is, al blijft buds wel een 100% gitaarplaat. 

Het kunstje om hard en zacht met grote regelmaat af te wisselen werd in de jaren 90 al flink uitgebuit, maar het werkt nog steeds. Bij iedere gitaaruitbarsting op het album ben je benieuwd hoe Ovlov gaat overschakelen naar een meer ingetogen passage, terwijl je in de ingetogen momenten continu alert bent op een uitbarsting. 

In muzikaal en vocaal opzicht klinkt buds minstens net zo lekker als voorganger TRU, maar de kwaliteit van de songs vind ik op het nieuwe album nog net wat hoger. TRU werd na mijn recensie in de zomer van 2018 alleen maar beter en onweerstaanbaarder en ik heb het idee dat ook buds nog veel leuker gaat worden dan het album nu al is. 

Het is iedere keer weer jammer dat het album er na een kleine vijfentwintig minuten alweer op zet, maar hierna zet ik het album gewoon nog eens op, of ik kies voor voorgangers TRU en Am, die ook zeker niet te versmaden zijn. Wat een heerlijke band is dit toch. Het wordt tijd dat Ovlov ook in Nederland potten gaat breken. Erwin Zijleman

De muziek van Ovlov is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://ovlov.bandcamp.com/album/buds.


buds van Ovlov is verkrijgbaar via de Mania webshop: