15 december 2021

Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy - Blind Date Party

Je moet toch wat wanneer je thuis zit vanwege een pandemie moeten Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy gedacht hebben, maar de verzameling covers die ze hebben gemaakt pakt geweldig uit
Op Spotify waren de meeste tracks die zijn terecht gekomen op Blind Date Party van Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy al een tijdje te vinden, maar een album met alle tracks heeft zeker meerwaarde. De twee muzikanten zaten vooral thuis vanwege de corona pandemie en besloten samen met heel veel labelgenoten een prachtige serie covers op te nemen. De songkeuze is fraai, Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy weten elkaars stemmen prachtig te versterken en de gastmuzikanten zorgen track na track voor de kers op de taart. Blind Date Party kan echt alle kanten op en biedt voor elk wat wils, maar uiteindelijk vind ik dit album 19 tracks lang mooi.


Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy (aka Will Oldham) hadden het afgelopen anderhalf jaar door de verschillende corona lockdowns flink wat tijd over en besloten om deze tijd nuttig te besteden. Gekluisterd aan huis pakten ze week na week songs van anderen op, waarbij de samenwerking werd gezocht met bevriende muzikanten, die voor een belangrijk deel en net als Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy, onderdak hebben gevonden bij het mooie Drag City label. 

Via het Internet gingen de muzikale bijdragen over en weer, wat de ene na de andere mooie single opleverde. Deze singles zijn al geruime tijd via Spotify te beluisteren, maar ze zijn nu ook gebundeld op Blind Date Party, waarop er maar liefst 19 voorbij komen. Het is goed voor anderhalf muziek en het is muziek van een grote schoonheid. 

Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy zijn te horen in alle tracks op Blind Date Party, waarop gastbijdragen zijn te horen van onder andere Matt Sweeney, Alasdair Roberts, Azita, Sean O’Hagan, Bill MacKay, David Pajo, Meg Baird, Ty Segall, Cory Hanson, Six Organs Of Admittance en Sir Richard Bishop. 

De muzikanten tekenen vervolgens voor vertolkingen van songs van onder andere Yusuf Islam, The Other Years, Billie Eilish, Steely Dan, Lou Reed, Robert Wyatt, Lowell George, Air Supply, Leonard Cohen, David Berman, Iggy Pop en John Prine. Nu ben ik normaal gesproken niet zo gek op albums met covers, maar Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy slagen er in om een eigen draai te geven aan de songs van anderen, waarna de gastmuzikanten en gastvocalisten er nog een schepje bovenop doen. 

Blind Date Party valt hiernaast in positieve zin op door de keuze van de songs, die minder voor de hand liggend is dan op het gemiddelde album dat gevuld is met covers en ook wat breder is ingestoken dan op de meeste andere verzamelingen covers die ik voorbij zie komen (van Billie Eilish tot Robert Wyatt). 

De stemmen van Bill Callahan en Will Oldham ken ik los van elkaar al vele, vele jaren, maar de wijze waarop de stemmen van de twee bij elkaar kleuren is wat mij betreft een zeer aangename verrassing. De stemmen van de gastmuzikanten passen hier weer prachtig bij en ook de muzikale bijdragen van gastmuzikanten mogen er zijn. 

Door het grote aantal gastvocalisten is Blind Date Party een zeer gevarieerd album, maar de veelzijdigheid beperkt zich zeker niet tot de zang, want ook de instrumentatie is zeer gevarieerd en kleurt in de meest ingetogen momenten echt prachtig bij het seizoen, om vervolgens alle kanten op te schieten, van broeierige elektronische pop naar overstuurde gitaren. 

Omdat Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy er ook nog eens in slagen om hun eigen songs te maken van de songs van grootheden en mindere grootheden uit het verleden en het heden, is Blind Date Party wat mij betreft meer dan een tussendoortje dat ontstond door een gebrek aan andere mogelijkheden. 

Het concept van het album is er wat mij betreft een dat nog voor veel meer memorabele vertolkingen van songs van anderen kan worden gebruikt. Dat mogen Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy wat mij betreft nog best een paar albums volhouden, maar uiteindelijk mogen ze het stokje ook best doorgeven aan anderen. Thuiswerken is lang niet altijd een zegen, maar het levert ook mooie dingen op, als de anderhalf uur prachtige muziek op Blind Date Party, waarop mijn voorkeuren echt steeds weer iets veranderen. Erwin Zijleman

De muziek van Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de twee Amerikaanse muzikanten: https://billcallahanbonnieprincebilly.bandcamp.com.


Blind Date Party van Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy is verkrijgbaar via de Mania webshop: