vrijdag 24 december 2021

Victory Hall - The Someday Herald

De Franse muzikant Julien Pras maakte dit jaar al een jaarlijstjesalbum met zijn band Queen Of The Meadow, maar ook het debuutalbum van zijn andere band Victory Hall mag er zeker zijn
Of de muziekscene van Bordeaux een hele interessante is durf ik niet te zeggen, maar de Franse stad levert na Queen Of The Meadow nu ook Victory Hall af. In beide bands staat de Franse muzikant Julien Pras aan het roer, maar hiermee hebben we de belangrijkste overeenkomst tussen de twee bands ook direct genoemd. In muzikaal en vocaal opzicht tapt Victory Hall vooral uit een ander vaartje. We moeten het dit keer bijna helemaal zonder de prachtige stem van Queen Of The Meadow boegbeeld Helen Ferguson doen, terwijl het in muzikaal opzicht bij Victory Hall alle kanten op kan. Van 60s psychedelica tot 90s indierock en lo-fi, maar altijd gegoten in songs waarvan de zon maar blijft schijnen. Onweerstaanbaar.


Victory Hall is een band rond de Franse muzikant Julien Pras. Die naam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar ik ken hem al enkele jaren als de helft van het duo Queen Of The Meadow, dat dit jaar met Survival Of The Unfittest een onbetwist jaarlijstjesalbum afleverde. 

Victory Hall bestaat al heel wat jaren, maar de band uit Bordeaux schoof een debuutalbum steeds voor zich uit. Dat debuutalbum is er op de valreep van 2022 alsnog gekomen en heeft de titel The Someday Herald meegekregen. Ik ben al enkele jaren een groot fan van Queen Of The Meadow, dat niet alleen dit jaar mijn jaarlijstje wist te bereiken, en was daarom heel nieuwsgierig naar het debuutalbum van de andere band van Julien Pras. 

Het debuut van Victory Hall is ver verwijderd van de albums van Queen Of The Meadow, maar ook dit keer heeft de muzikant uit Bordeaux me niet teleurgesteld. Waar bij Queen Of The Meadow alles draait om de sprookjesachtig mooie zang van Helen Ferguson, tekent Julien Pras op The Someday Herald voor het merendeel van de vocalen. Helen Ferguson schuift aan voor een duet en Emily Jane White doet hetzelfde, maar verder horen we vooral Julien Pras en dat klinkt prima. 

Ook in muzikaal opzicht ligt het debuutalbum van Victory Hall zeker niet in het verlengde van de albums van Queen Of The Meadow. Waar Julien Pras samen met Helen Ferguson grossiert in sprookjesachtige folk en rijk georkestreerde pop, past de muziek van Victory Hall afwisselend in hokjes als lo-fi, psychedelica, indierock en wat barokke pop. 

Het is goed te horen dat The Someday Herald is opgenomen met bescheiden middelen, maar het lo-fi karakter van het album draagt zeker bij aan de charmes van het debuut van de Franse band. Het lo-fi karakter van het album zie je overigens ook terug in de songs, die in lengte variëren van maar net iets meer dan een minuut tot maximaal een kleine drieënhalve minuut. 

Victory Hall propt uiteindelijk maar liefst 18 songs in ruim 38 muziek en het is 18 keer leuk. In die 18 songs laat de Franse band zich door van alles en nog wat beïnvloeden. Een aantal songs op het album lijkt zo weggelopen uit de jaren 60 en citeert uit de archieven van de psychedelische Westcoast pop, inclusief onweerstaanbare koortjes, maar Victory Hall kruipt hier en daar ook dicht tegen lo-fi pioniers uit de jaren 90 als Guided-By Voices en Pavement aan. 

Zeker in de wat meer tegen 60s psychedelica aanleunende songs komen de Californische zonnestralen in grote aantallen uit de speakers, wat van The Someday Herald een eersteklas feelgood-plaat maakt. Wanneer de band nauwgezet uit de jaren 60 lijkt te citeren zijn er altijd invloeden die toch weer uit een decennium komen en hetzelfde hoor je in de songs die opschuiven richting de 90s lo-fi en indierock. 

Ik ben benieuwd of het de band uit Bordeaux gaat lukken om aandacht te trekken met dit in december uitgebrachte album, maar het zou absoluut verdiend zijn. Zelf ben ik inmiddels al enkele weken zeer gelukkig met een album dat als wel meer albums uit 2021 klinkt als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast, maar het is in het geval van Victory Hall wel een hele originele en leuke. Julien Pras dook vorige week hoog op in mijn jaarlijstje met het nieuwe album van Queen Of The Meadow, maar hij kan dus nog veel meer. Erwin Zijleman

De muziek van Victory Hall is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Nederlandse Tiny Room Records, dat het debuut van de Franse band heeft uitgebracht: https://tinyroomrecords.bandcamp.com/album/the-someday-herald.