25 december 2021

Julia Stone - Everything Is Christmas


Julia Stone tuigt een zwoele kerstboom op vol met kerstklassiekers, waaraan ze een eigen draai geeft met een subtiele en rootsy instrumentatie en uiteraard met haar suikerzoete vocalen


Met kerst probeer ik ieder jaar weer om wat aardige kerstalbums te vinden. Dat viel ook dit jaar weer niet mee. Het aanbod was ook in 2021 weer enorm, maar de meeste kerstalbums roepen bij mij onmiddellijk een allergische reactie op. Het kerstalbum van de Australische Julia Stone is dit jaar een van de weinige uitzonderingen. 

Het soloalbum dat Julia Stone eerder dit jaar uitbracht beviel me op een of andere manier totaal niet, maar met broer Angus was ze uitstekend op dreef op een album dat was bedoeld als soundtrack bij een game, maar dat ook als Angus & Julia Stone album uitstekend te beluisteren bleek. En nu is er dus ook Julia Stone’s kerstalbum Everything Is Christmas. 

Op de cover heeft Julia zichzelf omgetoverd tot een blinkende kerstboom, maar haar vertolkingen van kerstklassiekers houdt ze gelukkig behoorlijk sober. Everything Is Christmas is voorzien van een mooi ingetogen geluid, dat vaak flink wat elementen uit de Americana bevat. Kerstsongs met een banjo, het blijkt een prima combinatie. Hier en daar duiken ook wat strijkers op om de feestvreugde compleet te maken, maar over het algemeen genomen pakt Julia Stone in muzikaal opzicht niet al te nadrukkelijk uit op haar kerstalbum, wat op de meeste kerstalbums helaas wel anders is. 

Over de zang van de Australische muzikante zijn de meningen al jaren zeer verdeeld en dat zal niet veranderen door Everything Is Christmas. Julia Stone gaat hard richting de veertig, maar ze klinkt nog altijd als een schuchter tienermeisje (of als een klein kind aldus mijn huisgenoten). Ik heb zelf nog steeds een zwak voor de zwoele vocalen van de Australische muzikante. Julia Stone heeft inmiddels ook een ruw randje op haar stembanden, wat de vocalen op Everything Is Christmas alleen maar verleidelijker maakt. 

Everything Is Christmas beperkt zich tot het geijkte kerstrepertoire en dat is meestal geen pré, want hoe kun je nog iets toevoegen aan de zo uitgekauwde songs, die ieder jaar weer in talloze uitvoeringen voorbij komen? Ook hier scoort Julia Stone echter een dikke voldoende. De Australische muzikante slaagt er opvallend vaak in om een eigen draai te geven aan de kerstklassiekers en dat doet ze meestal door het tempo te verlagen en de instrumentatie sober te houden. En zo wordt Mariah Carey’s All I Want For Christmas Is You ook opeens genietbaar. Een aangenaam kerstplaatje al met al. Erwin Zijleman