08 december 2021

Ilsha - Dive

De Rotterdamse band Ilsha maakt op haar debuut (mini-)album indruk met bijzonder mooie klanken, prachtige zang en met songs die je steeds weer weten te verrassen en betoveren
Ik laat EP’s meestal voor wat ze zijn, maar de eerste release van de Nederlandse band Ilsha zou ik zeker niet laten liggen. De band uit Rotterdam maakt op Dive immers 24 minuten lang indruk met fascinerende muziek. Het is muziek die in het hokje folk past, maar het is wel folk met uitstapjes in alle richtingen. Dive valt op door relatief sobere, maar ook wonderschone klanken, door bijzonder trefzekere zang en door songs waarin de spanning steeds weer prachtig wordt opgebouwd. Door alle mooie klanken en de al even mooie zang is Dive van Ilsha een mini-album dat bijzonder makkelijk weet te verleiden, waarna alle bijzondere wendingen de muziek van de band tot grote hoogten optillen. Wat een belofte voor de toekomst.


Omdat het aantal interessante nieuwe albums zo aan het eind van het jaar (gelukkig) wat terug begint te lopen, kijk ik zo nu en dan ook naar EP’s en mini-albums die de afgelopen weken zijn verschenen. Een van de mooiste van het stel komt van de Nederlandse band Ilsha (waarvan ik de naam in eerste instantie las als IIsha, waardoor googelen niet veel opleverde), die ruim een maand geleden debuteerde op het mooie Utrechtse label Tiny Room Records. 

Dive, de eerste release van de band uit Rotterdam, bevat slechts vijf tracks, maar ze tellen uiteindelijk op tot een respectabele speelduur van 24 minuten. In die 24 minuten laat Ilsha veel moois horen, waardoor ik de band in ieder geval heb opgeschreven als grote belofte voor de toekomst. Ilsha krijgt vooralsnog voornamelijk het etiket folk krijgt opgeplakt. Daar is wel wat voor te zeggen, maar Ilsha zoekt binnen dit genre wel nadrukkelijk de grenzen op. 

Binnen Ilsha speelt singer-songwriter Ilse Hamelink een centrale rol. Ze schreef de vijf songs op Dive, bepaalt met haar zang voor een belangrijk deel het geluid van de band, droeg bij aan de instrumentatie en tekende samen met bandlid Floyd Atema ook nog eens voor de productie van het debuut van Ilsha. 

Het geluid van Ilsha wordt gedomineerd door akoestische gitaren en de stem van Ilse Hamelink, waardoor de muziek van de band vooral folky klinkt, maar door het toevoegen van opvallende percussie en bijzondere maar over het algemeen zeer subtiele accenten van andere instrumenten kan de muziek van Ilsha meerdere kanten op. 

De leden van de band hebben hun sporen verdiend in bands als Herrek en The Secret Love Parade en die ervaring hoor je terug op Dive. De instrumentatie op de eerste release van Ilsha is mooi en avontuurlijk. Relatief sobere klanken vormen de basis van het geluid op Dive, maar het album is ook zeer fraai ingekleurd, waarbij een verrassing niet uit de weg wordt gegaan. 

Ook de mooie zang van Ilse Hamelink wordt fraai aangevuld met extra vocalen, waardoor de muziek van Ilsha zowel sober als vol kan klinken. De zang van de Rotterdamse singer-songwriter is niet alleen mooi, maar zit ook vol gevoel en vertolkt de bijzondere en vaak persoonlijke teksten bovendien met veel urgentie. 

Ilsha maakt indruk met de vocalen op het album en met de inkleuring van de songs op Dive, maar deze songs zijn zelf ook van een hoog niveau. Het zijn songs die bijzonder aangenaam voort kunnen kabbelen, maar het zijn ook songs waarin van alles gebeurt, waardoor het debuut van Ilsha wat mij betreft een stuk interessanter is dan gemiddelde folkalbum. De muziek van de band is ook nog eens verrassend veelzijdig.Zeker in de wat langere songs bouwt Ilsha op bijzondere wijze de spanning op en hebben repeterende elementen in de instrumentatie en de zang al snel een bezwerende uitwerking. 

Het is misschien ouderwets om in 2021 nog vast te houden aan het concept van een album van minimaal een minuut of veertig, maar het is voor mij nog altijd de vorm die het beste werkt. Na beluistering van Dive overheerste daarom, zeker bij eerste beluisteringen, de teleurstelling van het snelle einde van het mini-album, maar langzaam maar zeker kan ik ook steeds meer genieten van de 24 minuten muziek die Ilsha wel heeft afgeleverd. Bijzonder (mini-)album. Erwin Zijleman

De muziek van Ilsha is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Rotterdamse band: https://tinyroomrecords.bandcamp.com/album/dive.