06 december 2021

King Buffalo - Acheron

De Amerikaanse band King Buffalo slaagt er niet in om in 2021 de beloofde trilogie te voltooien, maar ook het tweede album van de band dit jaar is weer een fascinerende luistertrip vol invloeden
The Burden Of Restlessness van de Amerikaanse band King Buffalo is wat mij betreft een van de grote verrassingen van het muziekjaar 2021. De eerder beloofde drie albums komen er niet dit jaar, maar met Acheron is er in ieder geval een uitstekend tweede album. De Amerikaanse band klinkt op haar nieuwe album net wat minder stevig, maar de verschillen met het fenomenale The Burden Of Restlessness moeten ook niet overdreven worden. Ook op Acheron grossiert King Buffalo in muzikaal vuurwerk, tempowisselingen en andere verrassende wendingen en heel veel dynamiek, maar de band maakt ook dit keer opvallend melodieuze muziek. Acheron is wat mij betreft niet minder dan zijn voorganger en dat zegt wat.


De Amerikaanse band King Buffalo bracht aan het begin van de zomer het album The Burden Of Restlessness uit en beloofde direct dat er dit jaar nog twee albums zouden volgen. Dat was goed nieuws, want The Burden Of Restlessness was een imponerend album, dat zeker niet alleen door mij onder de beste albums van 2021 wordt geschaard. 

De belofte van het uitbrengen van drie albums in een jaar gaat de band uit Rochester, New York, helaas niet nakomen, want album nummer drie gaat echt pas in 2022 verschijnen. Deze week verscheen nog wel het tweede album van King Buffalo dit jaar, Acheron, en twee albums in een jaar is ook nog altijd een indrukwekkende prestatie.

Op The Burden Of Restlessness maakte de Amerikaanse band eerder dit jaar indruk met een fraaie mix van onder andere metal, stonerrock, progrock en indierock. Zoals je in deze genres kunt verwachten was het gitaarwerk lekker rauw en stevig, maar de muziek van King Buffalo viel ook op door weergaloze toetsenpartijen, stuwende baslijnen, onnavolgbaar drumwerk en opvallend melodieuze vocalen, dit alles verpakt in songs vol muzikaal vuurwerk en verrassende wendingen. 

Acheron, overigens al het vierde album van King Buffalo, opent minder stevig dan we van de band gewend zijn. Het album opent met het geluid van het stroompje in de grotten (!) waar het album werd opgenomen, waarna melodieuze gitaarlijnen, knap drumwerk en een dik tapijt keyboards het overnemen. Het klinkt dromeriger dan de muziek op The Burden Of Restlessness, maar het is wel onmiskenbaar King Buffalo, al is het maar door de wat onderkoelde zang van voorman Sean McVay. 

Net als je denkt dat de gitaarmuren niet meer gaan komen, duiken ze toch nog op in de ruim tien minuten durende openingstrack van Acheron, maar het stevigere gitaarwerk speelt een ondergeschikte rol, al zorgen de incidenteel opduikende gitaarmuren wel voor lekker veel dynamiek. 

Ook op Acheron maakt King Buffalo weer muziek die razend knap in elkaar steekt, waardoor ik af en toe associaties heb met de muziek van de Canadese band Rush. Het zijn voorzichtige associaties, wat King Buffalo leunt meer tegen metal en stonerrock dan tegen 70s hardrock aan en qua zang zijn de bands ook niet vergelijkbaar. 

De openingstrack van Acheron duurt zoals gezegd ruim tien minuten, maar ook in de drie resterende tracks op het album, neemt King Buffalo ruim de tijd voor haar muziek, waardoor de teller uiteindelijk stopt na 40 minuten. Acheron ligt in het verlengde van de uitvoerig bejubelde voorganger, maar King Buffalo legt ook een aantal andere accenten. In een tijd waarin alles snel moet kom je niet veel tracks van tien minuten meer tegen, maar King Buffalo laat nog maar eens horen hoe interessant dit soort tracks zijn. 

Ik heb niet veel met metal en vindt Acheron daarom misschien nog wel interessanter dan The Burden Of Restlessness, al had dit album het voordeel van de complete verrassing. Acheron klinkt, ondanks de wat andere accenten, direct vanaf de eerste noten bekend, maar gelukkig gebeurt er genoeg in de muziek van de band uit Rochester, New York, om toch weer een paar keer op het verkeerde been gezet te worden. 

Net als The Burden Of Restlessness is Acheron een heerlijk melodieus album vol fascinerende klanken. Het is bovendien een album dat nog lang beter wordt. Jammer natuurlijk dat het derde album een release in 2021 niet gaat halen, maar we hebben nu wel iets om naar uit te kijken. Erwin Zijleman

De muziek van King Buffalo is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://kingbuffalo.bandcamp.com.


Acheron van King Buffalo is verkrijgbaar via de Mania webshop: