05 december 2021

Spencer Cullum - Spencer Cullum's Coin Collection

De Britse muzikant Spencer Cullum trekt maar lastig aandacht met Spencer Cullum’s Coin Collection, maar wat is dit album met flarden folk, jazz, psychedelica en progrock wonderschoon
Je hebt albums die zich direct bij eerste beluistering genadeloos opdringen, maar je hebt ook albums die je langzaam maar zeker veroveren. Spencer Cullum’s Coin Collection van de Britse muzikant Spencer Cullum is er zo een. De Brit was tot dusver vooral een geslaagd sessiemuzikant in Nashville, maar met zijn eerste soloalbum eist hij zijn eigen plekje in de spotlights op. Spencer Cullum doet dit met een bijzondere mix van folk, jazz, psychedelica en progrock, die je mee terug neemt naar het Londen van de late jaren 60 en vroege jaren 70. De songs zijn aangenaam, maar ook complex. De instrumentatie en de zang van een hoog niveau. Jaarlijstjesmateriaal, dat is zeker.


Spencer Cullum’s Coin Collection van de Britse muzikant Spencer Cullum verscheen precies een jaar geleden, kreeg toen nauwelijks aandacht, maar kreeg aan het begin van de herfst van dit jaar een nieuwe kans. Ik heb het album vorig jaar niet opgemerkt, maar het ligt inmiddels al een maand of twee op de stapel met albums voor deze BLOG en op een of andere manier kwam het album hier maar niet af. 

Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het album, want het debuut van de Britse muzikant zou er zomaar een kunnen zijn voor de jaarlijstjes. Sinds een week of twee ben ik volkomen in de ban van dit fascinerende album en draait Spencer Cullum’s Coin Collection hier eindeloos zijn rondjes. 

Spencer Cullum komt oorspronkelijk uit Londen, maar hij werkt inmiddels al een aantal jaren in Nashville, waar hij een veelgevraagd sessiemuzikant is. De Britse muzikant is met zijn pedal steel te horen op flink wat countryalbums, maar op zijn soloalbum gooit Spencer Cullum het over een andere boeg. 

Ondanks zijn verblijf in Nashville klinkt Spencer Cullum’s Coin Collection vooral Brits. Spencer Cullum’s Coin Collection neemt je mee terug naar het Londen van de late jaren 60 en vroege jaren 70 en heeft zich vooral laten beïnvloeden door de Britse folk uit deze periode. Hier blijft het niet bij, want de Britse muzikant verwerkt ook flink wat invloeden uit de jazz in zijn muziek en schuwt hiernaast een vleugje psychedelica en progrock niet. 

De Britse muzikant is in Nashville onlosmakelijk verbonden met zijn pedal steel, maar op zijn soloalbum speelt hij vooral akoestische gitaar en keyboards, tekent hij voor de zang en voegt de pedal steel hier en daar wat accenten toe. Spencer Cullum heeft zijn soloalbum zeker niet in zijn uppie gemaakt. Voor gastvocalen deed hij een beroep op onder andere Caitlin Rose, Erin Rae en Herman Düne, terwijl een flinke groep gastmuzikanten tekent voor onder andere bas, drums, piano, gitaren, keyboards, mellotron, klarinet, saxofoon en cello. 

Het levert een bont gekleurd geluid op, dat vaak lekker zweverig of psychedelisch klinkt. Spencer Cullum’s Coin Collection is een complex album. Aan de ene kant is het een album dat een lome zondagochtend voorziet van prachtig stemmige klanken, maar aan de andere kant gebeurt er zoveel in de songs van de Britse muzikant dat het uitpluizen van de negen songs op het album een hele klus is. 

Bijna veertig minuten maakt Spencer Cullum indruk met muziek die alle kanten op kan gaan. Soms is het zoet, dromerig en folky, soms experimenteel en jazzy, maar wanneer opeens flink wat elektronica opduikt kan het ook zomaar de kant van psychedelisch aandoende progrock op gaan. 

De muziek van Spencer Cullum klinkt zoals gezegd vooral Brits, waarbij onder andere Nick Drake, Soft Machine en Pink Floyd in haar jonge jaren vergelijkingsmateriaal aandragen, al blijft de muziek van Spencer Cullum lastig te vergelijken met de muziek van anderen, al is het maar door het bijzondere instrumentarium op het album. De Britse muzikant beschikt ook nog eens over een aangename stem, die hier en daar fraai wordt ondersteund door vrouwenstemmen, waardoor het album ook in vocaal opzicht zeer geslaagd is. 

Ik heb het album vorig jaar zoals gezegd niet opgemerkt en heb het dit jaar veel te lang laten liggen, maar op de valreep is het een kandidaat voor een hele hoge positie in mijn jaarlijstje. En ondertussen blijf ik nieuwe dingen horen op dit bijzondere album. Erwin Zijleman

De muziek van Spencer Cullum is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://spencercullumscoincollection.bandcamp.com.


Spencer Cullum's Coin Collection van Spencer Cullum is verkrijgbaar via de Mania webshop: