03 december 2021

Julie Doiron - I Thought Of You

Julie Doiron was de afgelopen negen jaar een stuk minder zichtbaar en productief dan in het verleden, maar met het uitstekende I Thought Of You levert ze een prima gitaarplaat af
Sinds I Thought Of You van Julie Doiron een paar maanden geleden werd aangekondigd, kijk ik uit naar de nieuwe muziek van de Canadese muzikante, die ik in het verleden hoog had zitten. I Thought Of You is een wat ruw en behoorlijk veelzijdig album, waarop Julie Doiron en haar gelegenheidsband met veel plezier muziek maken, maar ook een zeer acceptabel niveau halen. I Thought Of You is een wat stekelige en ook wat rammelende gitaarplaat, al zijn er ook een aantal rustpunten op het album. Het gitaarwerk is fraai, de songs zijn lekker eigenzinnig en de stem van Julie Doiron, die nog wat ruwer klinkt dan in het verleden, is van het soort dat zich genadeloos opdringt. Prima album.


Julie Doiron was vorige maand te horen op het titelloze album van Astral Swans, het alter ego van de Canadese muzikant Matthew Swan. Twee jaar geleden speelde ze een nog voornamere rol op Lost Wisdom Part 2, dat ze samen maakte met Mount Eerie, het project van de Amerikaanse muzikant Phil Elverum. 

Voor een soloalbum van Julie Doiron moeten we helaas veel verder terug in de tijd en wel tot 2012, toen het album So Many Days verscheen. Sindsdien maakte de Canadese muzikante nog wel twee EP’s met Spaanstalige songs en maakte ze naar verluidt een album als Julie And The Wrong Guys (las ik deze week pas). 

De tijd dat Julie Doiron aan de lopende band albums uitbracht, zoals aan het begin van dit millennium, ligt inmiddels ver achter ons, maar met I Thought Of You ligt er gelukkig eindelijk weer eens een nieuw album van de Canadese singer-songwriter op ons te wachten en dat werd tijd. 

Julie Doiron maakte haar nieuwe album samen met een band bestaande uit bassist Dany Placard, drummer Ian Romano en niemand minder dan Daniel Romano, die tekende voor gitaren, keyboards en percussie. Julie Doiron voegt zelf gitaren en natuurlijk haar karakteristieke stem toe aan het album. 

Na zoveel jaren stilte verwacht je bijna wonderen van Julie Doiron, waardoor I Thought Of You bijna alleen maar tegen kan vallen. Die wonderen verricht Julie Doiron natuurlijk niet, maar desondanks valt haar nieuwe album me zeker niet tegen. I Thought Of You bevat vooral frisse gitaarsongs, die soms wat dromerig en soms stekelig zijn. 

Julie Doiron en de leden van de band sloten zich voor het album op in een blokhut in de bossen, ver van de bewoonde wereld. In deze blokhut werd vooral met veel plezier en met veel onderlinge chemie muziek gemaakt en dat hoor je op I Thought Of You. Het is ook nog eens een verrassend veelzijdig album dat het hele spectrum van Amerikaanse rootsmuziek tot indierock bestrijkt. 

De gitaar georiënteerde songs op het album zijn soms ruw en soms loom en dringen zich door het mooie gitaarspel makkelijk op. De meeste verleiding komt ook dit keer van de stem van Julie Doiron, die een nog wat aangenamer rauw randje op haar stembanden heeft en de muziek op het album voorziet van haar zo karakteristieke stempel.

I Thought Of You is geen album dat de jaarlijstjes over 2021 op zijn kop gaat zetten, maar de terugkeer van Julie Doiron is wel een hele aangename. De muzikante uit het Canadese Montreal vist in bekende vijvers, maar heeft op een of andere manier een geluid dat je onmiddellijk herkent. 

Het is een geluid dat ik al weer bijna vergeten was, maar ik ben blij met de terugkeer van Julie Doiron, die misschien geen hele bijzondere dingen doet op haar nieuwe album, maar die wel een heel behoorlijk niveau aantikt en vermaakt met gitaarsongs die je uiteindelijk toch dierbaar worden. 

I Thought Of You doet bovendien niet onder voor de prima albums waarmee Julie Doiron een jaar of twintig geleden strooide en doet het ook prima naast het nieuwe album van Courtney Barnett, dat echt veel beter is dan de Nederlandse critici ons willen doen geloven. Waar het laatste album van Courtney Barnett als te braaf wordt ervaren is de muziek van Julie Doiron misschien net wat ruwer en stekeliger, maar beide muzikanten staan wat mij betreft garant voor zeer aansprekende gitaarsongs. Mooi dat Julie Doiron terug is al met al. Erwin Zijleman

De muziek van Julie Doiron is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese muzikante: https://juliedoiron.bandcamp.com/album/i-thought-of-you.


I Thought Of You van Julie Doiron is verkrijgbaar via de Mania webshop: